Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju, utvrdila komisija iz regiona Belgije 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Srbija poštuje moratorijum na izvoz proizvoda domaće namenske industrije Rusiji i Ukrajini za vreme trajanja oružanog sukoba, utvrdila je delegacija Regiona Valonija iz Belgije koja je boravila u Srbiji radi verifikacije izvoza vojne opreme na osnovu dozvola koje je dobila kompanija „Lachaussee“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

avno preduzeće „Jugoimport-SDPR“ je belgijskim partnerima omogućilo uvid u procedure vezane za proizvodnju i izvoz naoružanja i vojne opreme u inostranstvo.

Srpska odbrambena industrija više od 150 godina proizvodi oružje i municiju na proizvodnim linijama među kojim se nalaze i mašine kompanije „Lachaussee“, za sopstvene potrebe i izvoz širom sveta, u skladu sa važećim domaćim izvoznim propisima i međunarodnim konvencijama, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane navodi da od početka sukoba između Rusije i Ukrajine, Srbija nije ugovorila niti realizovala isporuku bilo koje vrste naoružanja i vojne opreme ni jednoj od zaraćenih strana i pri toj poziciji će ostati sve dok traje oružani sukob između te dve države.

U skladu sa propisima koji regulišu izvoz naoružanja i vojne opreme, Srbija od svojih kupaca uvek zahteva da obezbedi „End user certificate“, kojim je definisano da je krajnji korisnik saglasan da neće doći do preprodaje, reeksporta ili pretovara predmetne isporuke bilo kom drugom licu ili državi bez pisane saglasnosti nadležnog organa u Srbiji.

Srbija strogo poštuje svoje obaveze po osnovu isporuke krajnjem korisniku (End user certificate), koje je sama izdala, tako da je belgijska delegacija mogla da se uveri da se sva oprema koju je kompanije „Lachaussee“ isporučila nalazi u Srbiji, to jest da nije izvezena, saopštilo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari