Srbija ne može da tuži Kosovo zbog odluke o carinama

Ostavite komentar


  1. Srbija možda i ne može, individualni građani i te kako mogu, i to nezavisno od toga da li sebe vide kao manjinu u tzv. državi Kosovo ili vide Kosovo i Metohiju kao deo Srbije…
    Nije CEFTA jedino što reguliše diskriminaciju manjine i jedini pravni mehanizam za ostvarivanje prava manjina i borbu protiv diskriminacije. Nisu političari ti od kojih moraju da zavise građani, sem ako sami građani dobrovoljno ne prepuste svoju sudbinu u tuđe ruke, čak i onda kada je očigledno da su te ruke vrlo nespretne i da brod nema kapetana…

    1. @svašta*** Zašto pominjete „diskriminaciju manjine“ kada i većina na Kosovu mora da plati carinsku taksu od 100%,ako želi srpsku robu?! A ta pomenuta „diskriminisana manjina“ ima tri mogućnosti da dođe do željene robe: da plati propisanu carinsku taksu,da kupuje proizvode sa Kosova ili iz neke treće zemlje koja nije pod režimom povećanih carina.Sledeće što se morate zapitati je koliko kosovske robe se može naći na rafovima srpskih prodavnica? Još jedan vaš paradoks je što uopšte pominjete „diskriminisanu manjinu“ u svetlu toga da Kosovo smatrate delom Srbije,a u tom slučaju manjina nisu Srbi već kosovski Albanci !

      1. Mere povećanja tarife na specifično dve kategorije – srpsku štampu i srpske lekove su mere za koje jasno može da se dokaže da su ciljane isključivo na pogoršanje položaja srpske manjine. TO JESTE DISKRIMINACIJA.
        U mom tekstu nema paradoksa, samo što vi imate problem sa razumevanjem napisanog. Oni tvrde da su država, Nemačka tvrdi da su država i većina zemalja u EU, dakle po njihovim sopstvenim pravilima to jeste diskriminacija manjine… Lako dokaziva.
        Pitanje nije koliko se „kosovske robe“ može naći na rafovima u centralnoj Srbiji. Pitanje je da li je centralna Srbija uvela diskriminatorsku taksu od 100% na „kosovsku“ ili „albansku“ štampu/lekove da bi negativno uticala na albansku manjinu (učinila robu duplo skupljom) u centralnoj Srbiji. Nije.

        Ali uzaludno je volonterski boriti se protiv vas neznalica koji radite punom parom… Bolje da vas je šef angažovao da radite neku KORISNU propagandu za Srbiju umesto toga što branite njegovu voljno nemoćnu partiju ispred interesa srpskog naroda. Usput, koristite previše navodnika i !?!? Ne možete da se oslobodite tog tabloidnog šablona ni u jednoj svojoj reči. Prepoznatljivo ste netalentovani, doduše, što je ipak neki uspeh.
        A neka se vaš šef malo obrazuje u svojoj struci… Neću ja da vam radim domaće… Pardon, zna on sve, samo se pravi Toša…Kao i uvek.

        1. @ aj zdravo*** A koji su to kosovsko/albanski lekovi ili bilo koja druga roba(ne računam na onu,eventualno, sa severa) na koju Srbija nije uvela diskriminatorsku taksu od 100% a mogu se kupiti u prodavnicama u centralnoj Srbiji ? Ako navedete 10,5… takvih artikala koja se mogu naći u prodaji u Beogradu dobićete od mene 100 evrića i izvinjenje! Kažem prodavnice,a ne pekare,semenkare,automati za limunadu,sodu,klaker,kabezu(kojih više i nema,a i proizvodi im nisu bili sa Kosova)!Nema više ni čuvenog vojničkog margarina iz Ferizaja-Uroševca,a konjak Skenderbeg se prodaje u Novom Pazaru.E,sad,vi talentovane sveznalice sigurno znate odgovor na ovo pitanje,zar ne?! Druga stvar,niti me zanima niti sam plaćen da radim bilo kakvu PROPAGANDU za bilo šta i bilo koga,i ne zanima vas,a vaše demokratsko pravo je da umesto argumenata koje nemate ispaljujete infantilne etikete i koristite znakove interpunkcije koliko i ja.

    1. {Dragana}…Situacija sa tom eventualnom „tužbom“ je poprilično konfuzna pošto bi,teoretski,ispalo da Srbija hoće da tuži deo svoje teritorije pred,recimo,Strazburom ili Arbitražnim sudom?! Može da tuži i UNMIK kao kosovskog predstavnika,ali i to je besmislica jer odluku o taksama nije donelo to telo već Vlada Kosova! Ali,ja verujem da će AV,Brnabić,Dačić (preko Sebastijanovog prezimena i „Osman-age“),Julin,Đurić,Stefanović…naći solomonsko rešenje ovog „problemčića“!

      1. Ne ako ih individualne građanske grupe ili građani koji trpe disckriminaciju ili kojima je znatno pogoršan kvalitet života usled diskriminacionih mera tuže… Ne Srbija kao država…

        1. {pravo vam nije jača strana}…Ponavljam,koga treba da tuže te građanske grupe ili građani koji trpe „diskriminaciju“ ili kojima je znatno ugrožen kvalitet života usled diskriminacionih mera? Državu Srbiju za koju smatraju da im je matična,a da im je jedan deo te,po srpskom Ustavu, matične države Srbije uveo diskriminacione mere,Kosovo koje se smatra samostalnom državom,ali ne i od Srbije,UNMIK koji ih predstavlja pred CEFTOM, ali ne donosi odluke u Vladi Kosova? Ako tuže Vladu Kosova onda Srbi tu državu priznaju za nezavisan entitet od Srbije,državu,pošto bi bio apsurd da građani Srbije tuže deo svoje države zbog diskriminacije samih sebe!

          1. Netačno.
            Ne priznaju kolektivno Srbi ništa. Nisu svi Srbi jedno džinovsko nemisleće truplo kojem treba vođa poput nekih…

            Pojedine građanske grupe mogu da tuže Vladu Kosova koja je TRENUTNO postojeća i koja je ta koja im je uvela diskriminacionu tarifu. Njihova tužba kao grupe građana kroz grupnu tužbu nema ništa sa deklarativnim KOLEKTIVNIM priznanjem bilo čega u smislu statusa KiM.
            Oni podnose tužbu kao nepolitičko telo/nedržavni subjekt i obićni građani… Dvadeset pet građana recimo koji mogu da obore carinu na lekove i štampu za sve ostale…
            Da li ste stvarno ozbiljni? Ja odbijam da verujem da neko istinski može da baš toliko ne razume…

          2. Ne, individualni građanin ili nepolitička građanska grupa nije političko/državno telo. To što bi individualna građanska grupa ili individualni građanin tužio tzv. vladu Kosova zbog taksi koje utiču na to da mora da daje duplo više za svoje lekove iz centralne Srbije ili duplo više za srpsku štampu, dakle za to što je diskriminisan na osnovu nacionalnosti ( što ITEKAKO MOŽE da se dokaže), dakle to ne bi imalo nikakve veze sa zvaničnim priznanjem tzv.Kosova od strane svih Srba na KiM… I kada bi taj građanin ili grupa građana oborila tu uredbu tzv.Vlade Kosova, oborila bi je i za sve ostale…

  2. Srbija zeli nastavak dijaloga i pronalazenje resenja iz ove jako teske situacije, ali trazi i da Pristina ispuni svoje obaveze i povuce takse od sto odsto.

  3. Trenutno sanje Srba na Kosmetu je jako tesko i Srbiji ide u prilog da se do resenja dodje.

  4. Jasno je da Pristina ima podrsku Amerike i da je za Srbiju situacija teza nego ikad, aki se nadam nekom resenj i nastavku evropskog puta Srbije.

  5. Nadam se da ce se postici sporazum i prevazici ova kriza koja postaje sve teza za Srbe na Kosmetu.

  6. Srbija je zahtev uputila Sekretarijatu CEFTA i UNMIK-u kao potpisniku sporazuma u ime Kosova, tako da nemam pojma o čemu ovi drobe.
    U slučaju da do tužbe pred Arbitražom dođe, UNMIK kao potpisnik će odgovarati kao strana koja je preuzela obaveze.
    Svi znamo da oni imaju načina da nateraju prištinske vlasti da ukinu takse.

    1. Eto, fino. Lepo što su se setili da rade svoj posao posle nedelju dana narativnog epa i kukanja i beznadežnosti i „potrebe da se nastave pregovori“, inače zna se – u suprotnom, informisani građani na KiM bi sami to uradili umesto njih…

  7. Medjunarodna zajednica ne sme više da žmuri na ovakve poteze koji stižu iz Prištine, kao što su pokušaji da se otvore granice izmedju Kosova i Albanije u slobodnoj trgovini. To je nedopustivo i Evropa mora reagovati na sve ove događaje

    1. Sa srbijom granice je otvoreno, alli samo srbske robe. A nije sa kosovskom robe. E to ne muguce.to je realna. Ja prodajem, a ti ne.

  8. Pa kako to da se dogodi najuglednijem srpskom političaru svih vremena, nenadjebivom pregovaraču koji svakom, ali baš svakom kaže u lice sve…pa zašto im, zaboga, ne podvikne i reši stvar? Šta mislite o tome botovi?

  9. Sve oko Kosova je obična pravna lakrdija. Niti je Kosovo formalno postalo država po međunarodnom pravu, niti su državni organi Kosova formalno legalni, a zamajavamo se ovde oko legalnosti njihovih odluka.

  10. Ne razumem o cemu se ovde prica, Kosovo kao i svaki entiet ima pravo da uvodi legalni mehanizamu svojstvu odbrane svoga cilja, kao sto je primer sa taksom od 100%. Setite se samo kada je Srbija uvela sankcije Belorusiji, Siriji, Iranu i Severnoj Koreji.

  11. Bas me zanima ko veruje da se odluke vlada iz Pristine i Beograda donose u pomenutim gradova.

  12. Uzvatne mere Albancima i gotovo. Ili Vučić voli taj osećaj nemoći spram Albanaca?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.