Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM poručio je da „Srbija neće odustati od Rezolucije 1244 SB, kao uslova za predstavljanje Prištine u regionalnim forumima“.

Jeremić je naglasio da „Srbija nikada nije sprečavala da se čuje bilo čiji glas u ovom delu sveta, uključujući i Prištinu, ali da to, ipak, mora biti eksplicitno predstavljanje u skladu sa Rezolucijom 1244“.

– Srbija ostaje predana dijalogu sa Prištinom, jer je to jedini legitimni mehanizam da se prevaziđu razlike u mišljenjima – poručio je Jeremić.

On je ocenio da je situacija na severu KiM i dalje nestabilna, što je „posledica jednostranih pokušaja da se promeni realnost na terenu“. Prema njegovim rečima, „posledice nametanja rešenja na severu Kosova, uz upotrebu sile, dominirale su političkom klimom poslednjih meseci, što je dovelo do postavljanje barikada, demonstracija i sukoba“. Jeremić je pohvalio Euleks zbog „pozitivnih koraka u oblasti vladavine prava – početka suđenja nekim kontroverznim javnim ličnostima i zvaničnicima za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije“.

On je rekao i da je Srbija deli „zabrinutost generalnog sekretara UN zbog procesa privatizacije na Kosovu“. Šef srpske diplomatije upozorio je da „finansijske institucije koje čuvaju oko 250 miliona evra u bankama država-članica UN ne smeju dati taj novac Kosovskoj agenciji za privatizaciju, dok ne bude postignut dogovor dve strane“. Prema njegovim najavama, Srbija će koristi sve pravne mehanizme u zaštiti svojih svojinskih prava.

Beograd takođe ne odustaje ni od zahteva da se pod okriljem SB spovede istraga o navodima iz Izveštaja SE o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji. Pored izveštaja Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu u periodu od početka novembra do kraja januara, na jučerašnjoj sednici SB UN je predstavljen i Euleksov izveštaj o istrazi o trgovini ljudskim organima. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista rasprava o KiM u SB UN još je trajala, a sednici je pored Jeremića prisustvovao i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari