"Srbija neizmerno ceni podršku Mađarske": Brnabić razgovarala sa predsednikom Mađarske 1Foto: FoNet / Peđa Vučković

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrazila je danas, u razgovoru sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom koji je u zvaničnoj poseti, uverenje da proces evropskih ;integracija Srbije može da dobije novi i preko potreban zamah, sada kada je Mađarska predsedavajuća Savetu Evropske unije i izrazila zahvalnost Mađarskoj na njenoj stalnoj podršci Srbije u tom procesu.

Brnabić je rekla da Srbija „neizmerno ceni snažnu i kontinuiranu podršku koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija kako na najvišem nivou, tako i kroz brojne programe obuka, razvojnu pomoć i slanje eksperata“, saopštila je Skupština Srbije.

Ona je posebno istakla zahvalnost na ličnom zalaganju predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, koji u svim prilikama ističe da Srbija mora što pre da postane članica EU.

Predsednik Mađarske je izrazio zahvalnost na izuzetnom uvažavanju mađarske nacionalne manjine u Srbiji i naklonjenosti koju joj srpska vlast iskazuje na svim nivoima, navodi se u saopštenju.

Dvoje sagovornika naglasili su i važnost ekonomske saradnje dve zemlje koja se, kako je rečeno, razvija izuzetno dinamično, prateći izuzetne bilateralne odnose, uz očekivanje daljeg intenziviranja u narednom periodu.

Brnabić je tokom sastanka izrazila zahvalnost na „principijelnim stavovima Mađarske povodom najvažnijih pitanja za“ za Srbiju, podršci Srbiji u Parlamentarnoj skupštini NATO i Parlementarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i na glasanju protiv Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i rekla da je to „još jedna potvrda iskrenih i prijateljskih“ odnosa dve zemlje.

„Učestali susreti zvaničnika svedoče intenzitetu prijateljskih odnosa naših zemalja i o odličnoj i razgranatoj saradnji, koja je dostigla najviši nivo u modernoj istoriji, na šta smo izuzetno ponosni. Drago nam je što ovakve odnose prati i razvoj parlamentarne saradnje, koja se odvija kroz učestale uspešne posete“ rekla je Brnabić i naglasila da parlamentarna grupa prijateljstva sa Mađarskom u srpskom parlamentu predstavlja jednu od najbrojnijih.

Mađarski predsednik Tamaš Šujok je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a zvaničan doček priredio mu je predsednik Aleksandar Vučić sa kojim je imao razgovor u četiri oka i kasnije u proširenom sastavu sa delegacijama dve zemlje. Šujok se sastao odvojeno danas i sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari