Evropski komesar za proširenje Štefan File, crnogorski predsednik Filip Vujanović, lideri najvećih političkih stranaka, među kojima Boris Tadić, Ivica Dačić, Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić, članovi još aktuelne vlade s premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, novoizabrani predsedavajući GS UN Vuk Jeremić, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i državnih institucija, predsednik RS Milorad Dodik, bivši predsednici Zoran Lilić i Milan Milutinović, biznismeni Miroslav Mišković, Milan Beko i Miodrag Kostić, predsednik OKS Vlade Divac i fudbalski selektor Siniša Mihajlović, te zvezde srpske estrade Željko Joksimović, Marija Šerifović, Zorica Brunclik i Cakana bili su među oko 1.200 učesnika svečanog prijema povodom inauguracije predsednika Srbije Tomislava Nikolića, održanog juče kasno popodne u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Predsednik Srbije pre toga se sastao sa komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom i održao konferenciju za novinare.

Tačan broj učesnika nije bilo moguće saznati, ali ipak je manji od pomenutih 1.200, koliko je bilo predviđeno zvanica, jer na ceremoniju nisu došli lideri većine zemalja regiona. To nije poremetilo svečanu atmosferu, tako da je samo dolaženje gostiju trajalo više od sat vremena. Predsednik Nikolić sa suprugom Dragicom rukovao se s prvim zvanicama u 16.45 i to nije prestajao da radi do 18 sati.

Posle 75 minuta rukovanja, usledilo je intoniranje himne Srbije i predsednikovo obraćanje, u kojem je poručio da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta, kojim ona treba da nastavi, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

„Srbija i njena deca upiru pogled u budućnost, zato neću dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost. Sve razlike i probleme rešavaćemo mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom pre svega… Sarađivaću sa svima, i na istoku i na zapadu, jer Srbija time samo dobija, a ne može ništa da izgubi. Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje“, poručio je Nikolić.

Rekao je i da će sarađivati s budućom vladom, ali da će njen rad, kao neko ko je dobio najšire narodno poverenje, nadzirati i kritikovati. „Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije. Neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju. To sam obećao i od toga neću odustati“, ukazao je Nikolić.

Na prethodno održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare s novim srpskim predsednikom, evropski komesar File izjavio je da EU ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu evropskih integracija.

Postoji „jasnost, transparentnost i predvidljivost šta se očekuje od Srbije za početak pregovora (o članstvu u EU). Ključni prioritet je vidljiv i održiv napredak u odnosima s Kosovom“, ukazao je File, dodajući da su kriterijumi EU dobro poznati i da „ne postoje nikakvi kuriri koji će donositi dodatne tajne uslove“. Ipak, na pitanje da li je među uslovima ukidanje takozvanih paralelnih institucija na severu Kosova, odgovorio je: „Neki od tih uslova se odnose na paralelne institucije“.

Nikolić je na istoj konferenciji za novinare rekao da nikada do sada ni od koga iz EU nije čuo da je priznanje Kosova uslov za dalje pristupanje Srbije Uniji, navodeći da Srbija treba da bude u EU i da to „shvata većina njenih građana“.

Vlada što pre

Evropski komesar je naveo da je potrebno što pre obrazovati vladu Srbije kako bi se nastavile reforme. „Ako postoji ambicija da se do kraja 2012. otvore pregovori, ne možemo više gubiti ni dana ni sata u poslu reformi“, upozorio je File.

Ohrabrenje EU

Na pitanje novinara o Nikolićevom stavu o genocidu u Srebrenici, File je rekao da nije došao da analizira „ovu ili onu izgovorenu reč, već da ohrabri novog predsednika i vladu u jačanju regionalne saradnje i pomirenja“. Evropski komesar je rekao da poštuje to što će Nikolić u prvu inostranu posetu otići u sedište EU, u četvrtak, 14. juna.

File i sa Tadićem

Komesar EU Štefan File razgovarao je juče u sedištu DS s liderom te stranke Borisom Tadićem. File i Tadić nakon sastanka, koji je trajao više od sat vremena, nisu davali izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari