Sedma godišnjica od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije, lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića obeležena je juče u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Nišu, Čačku, Prokuplju, Kosovskoj Mitrovici… Najmasovnije i najsvečanije je bilo u prestonici, u kojoj je, na ulazu u zgradu Vlade, 12. marta 2003. izvršen atentat na premijera.

Finale takmičenja u besednistvu „U Zoranovu čast“ održano je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu Ružice Đinđić, predsednika Borisa Tadića i ostalih visokih državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora i javnih ličnosti. Šetnje građana do Aleje velikana na Novom groblju organizovali su LDP i Demokratska omladina, a održano je i više tribina na kojima se raspravljalo o Srbiji „sedam godina posle“.

U prepodnevnim satima, u Aleji velikana na Novom groblju vence su položili i zapalili sveće udovica Ružica Đinđić sa sinom Lukom, predsednik Boris Tadić i brojni građani. Poštu Đinđiću odali su i premijer Mirko Cvetković, funkcioneri DS Dragan Šutanovac i Dušan Petrović i ministri u Vladi Srbije. Cveće i vence na Đinđićev grob položila je i delegacija G17 plus, koju je predvodio Mlađan Dinkić. Među onima koji su odali počast ubijenom premijeru bili su i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, potpredsednica Skupštine Gordana Čomić.

Premijer Cvetković i članovi njegovog kabineta položili su venac na spomen ploču u dvorištu Vlade, na mesto gde je ubijen njihov prethodnik. Cvetković je prisustvovao i promociji novog izdanja Đinđićeve knjige „Jugoslavija kao nedovršena tvorevina“, gde je rekao da je Đinđić „duboko razumevao epohu, odlično poznavao nacionalnu istoriju, jasno odredio prioritete i vratio duh ambicije u Srbiju“.

U vreme dok je Cvetković polagao venac, do Vlade Srbije stigla je kolona od par hiljada građana koju je u „Šetnji za Zorana“ predvodio predsednik LDP Čedomir Jovanović sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom. Oni su građanima usput delili crvene i bele ruže, sveće i flajere. „Potrebno je nastaviti politiku Zorana Đinđića kako bi buduće generacije živele bolje“, izjavio je novinarima Jovanović, naglasivši da je „politika protiv koje smo se godinama borili i koja je ubila Zorana danas prošlost“.

U dvorištu Vlade venac su položili i Zoran Živković, koji je posle 12. marta 2003. izabran za premijera, kao i članovi Đinđićevog kabineta. Bili su prisutni tadašnji ministri Božidar Đelić, Dušan Mihajlović, Goran Pitić, Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Branislav Lečić, Dragan Milovanović i Gašo Knežević.

Na godišnjicu pogibije prvog demokratski izabranog premijera Srbije, Gradski odbor DS i Gradski klub Demokratske omladine, na Trgu slobode u Novom Sadu, delili su letke s Đinđićevim rečima „Ne pitaj šta tvoja zemlja može da uradi za tebe, pitaj šta ti sam možeš da uradiš za sebe. Tvoja zemlja će ti pomoći, ali najpre ti sam sebi pomozi“.

Forum mladih Sandžačke demokratske partije juče je pokrenuo akciju da jedna ulica u Novom Pazaru dobije ime po Zoranu Đinđiću.

Da ova godišnjica ne protekne bez skrnavljenja pobrinuo se Pokret 1389, ili bar oni koji su se u ime te ultradesničarske organizacije predstavljali. Naime, u noći između četvrtka i petka Bulevar Zorana Đinđića na Novom Beogradu oblepljen je plakatima s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“, a na njima je bio potpisan Pokret 1389. Policija je tokom prepodneva izvršila uviđaj, a plakati su uklonjeni. Omladina LSV je juče u Novom Sadu skidala nalepnice „Bulevar Ratka Mladića“, koje su bile nalepljene preko tabli s nazivom Bulevar Mihajla Pupina, u najužem centru vojvođanskog glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari