– Predsednik Srbije Boris Tadić završio je dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori obilaskom Herceg Novog i Pive, u kojoj je rodno selo njegovog oca.


Tadića je ispred Skupštine opštine Herceg Novi, uz aplauze, dočekalo stotinak građana, s kojima se rukovao i zadržao u razgovoru desetak minuta. Predsednik Srbije se zatim sastao s gradonačelnikom Dejanom Mandićem, kao i s predsednikom opozicione Socijalističke narodne partije Srđanom Milićem, s kojim je razgovarao o popisu, upotrebi jezika i statusu političkih i kulturnih predstavnika srpske zajednice u Crnoj Gori, javio je RTS.

Predsednik je, posle susreta sa gradskim čelnicima, najavio otvaranje konzulata Srbije u Herceg Novom u narednih nekoliko meseci.

– Ovih dana sam mnogo razgovarao u Crnoj Gori o afirmaciji naše kulture, što je moja ustavna obaveza, i zato smo zainteresovani da sva zakonska rešenja budu takva da srpski jezik ima svoju budućnost u Crnoj Gori… Treba pronaći mehanizam da Srbija i Crna Gora budu u najboljim odnosima. Srbija pri tom nikada ne sme da se meša u odnose u Crnoj Gori i to ne radi, a ja to nikada neću ni dozvoliti – naglasio je Tadić.

Srpski predsednik i gradonačelnik Herceg Novog razgovarali su o perspektivama opštine i infrastrukturnim projektima.

– Razgovarali smo i o vodosnabdevanju i kako učiniti boljim život građana… Ova opština ne gravitira samo prema Kotoru i Podgorici, već i prema Trebinju i te veze su istorijske. Treba povezati narod, bez obzira s koje strane granice da živi – naveo je Tadić.

On je pozvao građane Srbije da letuju u Herceg Novom i Crnoj Gori, a jedna od tema razgovora s gradonačelnikom Mandićem bio je i vaterpolo klub Jadran, „jer ima dobrih igrača iz ovog kluba koji igraju u srpskoj reprezentaciji“.

Potom je obišao kuću književnika Iva Andrića u Herceg Novom i razgovarao s publicistom Nikolom Malovićem i slikarom Vojom Stanićem.

Boris Tadić je zatim otišao u Pivu, gde se u Pivskom manastiru sastao s vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, nakon čega je u selu Smriječno razgovarao s rođacima koji tamo žive i obišao staru porodičnu kuću, groblje i školu u koju je išao njegov otac Ljubomir. U Smriječno je doputovao i jedan deo Tadićeve porodice iz Beograda.

Predsednik Srbije je prvog dana posete razgovarao na Cetinju s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, a sastanak s premijerom Milom Đukanovićem imao je u Podgorici, gde je posetio i kompaniju „M-tel“, koja je u vlasništvu Telekoma Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari