Predsednik Srbije Boris Tadić je na pregovorima Beograda i Prištine rekao da „javne pretnje, veštački rokovi i manipulacija strahom neće doprineti rešenju za pitanje o kojem pregovaramo. On je pozdravio „smirenije tonove“ o Kosovu do kojih je došlo u poslednjih nekoliko nedelja u međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na pregovorima Beograda i Prištine rekao da „javne pretnje, veštački rokovi i manipulacija strahom neće doprineti rešenju za pitanje o kojem pregovaramo. On je pozdravio „smirenije tonove“ o Kosovu do kojih je došlo u poslednjih nekoliko nedelja u međunarodnoj zajednici. Predsednik Srbije je istakao da srpska strana radi na nalaženju odgovora za tri izazova s globalnim implikacijama. Označio je da su ti izazovi – kako zadovoljiti aspiracije pojedinih zajednica na Kosovu, kako sačuvati suverenitet u okviru međunarodnog pravnog poretka i kako doprineti regionalnoj i geostrateškoj stabilnosti.

IŠINGER: Vremenski pritisak može da bude koristan

Predstavnik EU u „trojci“ Kontakt grupe Volfgang Išinger ocenio je juče u Beču da „mali vremenski pritisak“ može da bude koristan za rešavanje kosovskog pitanja i izrazio uverenje da je moguće ostvariti napredak u pregovorima o statusu. „‘Trojka’ je preuzela inicijativu ponudivši 14 tačaka. Nastavićemo da sa stranama radimo na razmatranju tih 14 tačaka“, rekao je Išinger u Beču uoči početka pregovora o Kosovu na brifingu koji je, kao i na prošlim pregovorima, organizovan za novinare svetskih agencija, a na koji nisu pozvani predstavnici medija Beograda i Prištine. On je izrazio spremnost „trojke“ da prihvati svaki predlog oko kojeg su strane spremne da se dogovore.

On je naveo je da je u toku konsultacija u proteklim nedeljama veliki broj ideja predloženo u kontekstu rešenja koja će voditi Evropskoj integraciji. Ta rešenja su takođe sadržana u nekim od 14 principa koje je ponudila „trojka“.

SAMARDŽIĆ: Isključiti mogućnost jednostranog rešenja

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je juče u Beču da bi Beograd prihvatio predlog trojke od 14 tačaka ako bi u njemu bilo izričito napisano da se poštuje Rezolucija 1244 i da su isključena jednostrana rešenja. „Insistirali smo na tome da se u tekstu tog papira izričito stavi Rezolucija 1244, njeno poštovanje, te da ona bude okvir za razgovore“, izjavio je Samardžić novinarima posle razgovora s „trojkom“ Kontakt grupe. On je rekao da je Beograd insistirao da „ne bude jednostranih rešenja“ i insistirao na tačkama koje govore o statusu.

Tadić je naglasio da želi da izdvoji model Hongkonga koji bi trebalo pažljivo razmotriti i koji nudi rešenja za neke od izazova s kojima se suočavaju pregovarači u razgovorima o Kosovu.

ROAN: Pregovori ne mogu ništa da donesu

Berlin – Zamenik posrednika UN za Kosovo, austrijski diplomata Albert Roan, ocenio je juče da pregovori o statusu Kosova u Beču ne mogu da donesu nikakav rezultat. U razgovoru za Nemački radio Kultura Roan je istovremeno izrazio nadu da će tokom pregovaračkog procesa pod okriljem „trojke“ i malobrojne preostale zemlje u EU koje se još protive priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova shvatiti da kompromisnog rešenja ne može da bude. „Pregovori o statusu Kosova ne mogu ništa da donesu jer je Srbija jasno rekla da ne prihvata nezavisnost Kosova, dok je Priština jasno istakla da prihvata samo nezavisnost. Bilo bi naivno očekivati da može da dođe do promene“, rekao je Roan, koji je u ranijim pregovorima bio zamenik UN-posrednika Martija Ahtisarija.

Kao prednosti modela naveo je činjenicu da postoji jedinstven ustavni okvir u kojem različiti delovi mogu da vladaju sami sobom i da sarađuju pod zajedničkim krovom. Takođe, rekao je, nijedna strana nema slobodu da preduzme unilateralne poteze u vezi s ustavnim ili suverenim pitanjima. Osim toga, istakao je, međunarodno priznate granice se ne menjaju i ostaju zaštićene kroz saradnju s međunarodnom zajednicom, i konačno, razvoj bezbednosnih snaga jasno se ograničava samo na lokalno delovanje radi obezbeđivanja reda i mira.
– Ovi uslovu su u skladu sa onim što mi predlažemo kako ići napred po pitanju budućeg statusa Kosova – objasnio je Tadić.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica takođe je predložio da se za buduće uređenje Kosova razmotri rešenje poput modela Hongkonga.
– Predlažemo da, sledeći nešto ranije uspostavljenu analogiju, paralelno razmotrimo i uporedimo papir Srbije o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije i sporazumno rešenje o položaju Hongkonga kao specijalne administrativne oblasti unutar Kine – objasnio je Koštunica.
On je naglasio da je slučaj Hongkonga dobar primer koji pokazuje da se do stabilnog i dobrog rešenja nikako ne može doći jednostranim akcijama, već isključivo sporazumno i uz poštovanje Povelje UN i njenih fundamentalnih principa. Prema njegovim rečima, iako je vlast u Hongkongu bila kolonijalna, problem je rešen sporazumnim statusom kojim je Hongkong dobio položaj specijalne administrativne oblasti, ali pod jasnim suverenitetom Kine i u okviru njenog teritorijalnog integriteta.
Koštunica je rekao da argument o kojem bi želela srpska delegacija da razgovara glasi da model Hongkonga, za „koji niko ne može da osporiti da se pokazao kao uspešan, održiv, stabilan i funkcionalan, dokazuje da je naš predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri životan i da obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa Pokrajine“.
Koštunica je odbacio stav albanske delegacije da bi rasparčavanje Srbije i menjanje granica bilo rešenje koje bi značilo stabilnost i prosperitet.
Posle razgovora portparol kosovskog pregovaračkog tima Skender Hiseni izjavio je da je predlog srpske delegacije o Hongkongu kao modelu za rešavanje statusa Kosova „zbunjujući i neprimeren“, prenose agencije.
– Istorijske pozicije Hongkonga i Kosova su različite. Model Hongkonga se ne može primeniti u potpuno drugačijem istorijskom kontekstu – rekao je Hiseni posle razgovora delegacija Beograda i Prištine. On je ocenio da srpska strana, razgovorom o suverenitetu Beograda nad Kosovom, želi da „uništi pregovarački proces“.
– Jedino stabilno rešenje je nezavisno Kosovo – poručio je Hiseni i najavio da će sledeća runda pregovora biti održana za dve nedelje u Briselu.
Hiseni je ocenio da u jučerašnjim pregovorima nije bilo napretka zbog stava Beograda da je reč o procesu čiji je cilj očuvanje suvereniteta Srbije.
– Postoji pogrešno viđenje Beograda koji smatra da je ovaj proces u cilju očuvanja suvereniteta Srbije. On to nije, već se vodi u cilju utvrđivanja budućeg statusa Kosova. Srbija je pokušala da ponovo uspostavi svoj suverenitet predlozima koji u osnovi nisu rešenje za ovaj problem, ili su polurešenja – naglasio je Hiseni.
Hiseni je rekao da na jučerašnjim direktnim razgovorima dve delegacije nije bilo reči o planu „trojke“od 14 tačaka. Na pitanje kada će se održati sledeća runda pregovora, on je rekao da će se ona verovatno održati 19. ili 20. novembra.
„Trojka“ Kontakt grupe se pre direktnih razgovora najpre sastala s delegacijom Beograda, a potom i s prištinskim timom. Beogradsku delegaciju predvodili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a prištinski tim predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari