Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Trenutno ne vidim datum kada bi moglo da se desi otvaranje klastera pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU. Jedna od glavnih prepreka na putu ka EU je neuvođenje sankcija Rusiji i stav baltičkih zemalja po tom pitanju“, kaže u razgovoru za Danas Elvira Kovač, predsednica skupštinskog odbora za EU.

Podseća da se u decembru navršavaju tri godine kako Srbija nije otvorila ni jedno novo poglavlje na putu ka EU. Kaže da još postoji nada da do otvaranja klastera tri, koji se odnosi na inkluzivni rast i razvoj dođe krajem godine, ali je realniji termin početkom sledeće godine.

Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Kovač: Neuvođenja sankcija Rusiji, glavni razlog neotvaranja klastera

Kovač podseća da je Srbija već tri puta od Evropske komisije dobila zeleno svetlo da je spremna za otvaranje klastera tri. Očekuje se i da će i u izveštaju krajem oktobra ponovo dobiti zeleno svetlo.

“ Nikada se nije desilo do sada da neko četiri puta dobije zeleno svetlo za otvaranje klastera, a da do samog otvaranja ne dođe. Velika je stvar što je došlo do međuvladine konferencije za Albaniju, ali je ogromna šteta što ja trenutno ne vidim datum za Srbiju“, ističe predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Ona objašnjava da je neohodno ubediti baltičke zemlje, ali i Holandiju da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja tri.

„Dakle za nas bi mnogo značilo to otvaranje poglavlja , ili klastera jer će u decembru biti pune tri godine kako je otvoren prethodni klaster. I to je veliki problem. Otvaranje klastera bi bio veliki zamajac, jer nije tajna da Srbija ima problem sa evroskepticizmom. Ovako se stiče utisak da nismo dovoljno nagrađeni na osnovu napretka“, objašnjava Kovač za Danas.

Podseća da je za otvaranje klastera potrebno zeleno svetlo svih zemalja članica EU. Na žalost njega još nemamo i potpuno je jasno da je to zbog geopolitičke sitacije, ili zbog neuvođenja sankcaja Rusiji, bez obzira što to nije obaveza Srbije.

„Zemlja kandidat postepeno treba da usklađuje svoju spoljnu politiku sa zemljama EU, a naša usklađenost je trenutno na oko 50 odsto“, navodi sagovornica Danasa i dodaje da se naravno Mađaraska trudi da tokom njenog predsedavanja dođe do konkretih novih koraka na našem evropskom putu.

Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 3
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sijarto: Ako putujete u Beograd dva puta za mesec dana, onda vidite šta znači razvoj i rast

Da podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, govoreći o planovima mađarskog predsedavanja Savetu EU, izjavio je da je Srbija spremna da otvori naredni klaster pregovaračkih poglavlja sa EU, koji se odnosi na inkluzivni rast i razvoj i  zatražio da se održi mađuvladina konferencija sa Srbijom kako bi taj klaster otvorio.

„Imamo vrlo jasan cilj i kada je u pitanju Srbija. Očigledno je da Srbija može i da je spremna da otvori sledeći klaster poglavlja, a to je inkluzivni rast i razvoj. Ako putujete u Beograd dva puta sa razlikom od meseca dana, onda vidite šta znači razvoj i rast“, naveo je Sijarto.

Sijarto je izrazio nadu da države članice EU koje su kritičnije prema Srbiji neće predstavljati prepreku da se održi mađuvladina konferencija sa Srbijom kako bi se otvorio ovaj klaster o inkuzivnom rastu i razvoju.

Ako to neće biti slučaj, kako je rekao, da se barem održi politički sastanak međuvladine konferencije kako bi se pokazala posvećenost obe strane procesu proširenja Srbije. Ponovio je da je pitanje ubrzanja proširenja na Zapadni Balkan na vrhu agende mađarskog predsedavanja EU.

Natan Albaharii
foto FoNet/Medija Centar

Albahari: Ministar Sijarto i njegova zemlja ne poštuju deo zvanične politike i vrednosti EU

Natan Albahar, međunarodni sekretar PSG, međitim , smatra da iako je Srbija delimično tehnički spremna da otvori klaster koji se odnosi na inkluzivni rast i razvoj, vlast Srpske napredne stranke svakako nije ispunila i politički deo koji je potreban da se nastavi proces evropskih integracija.

„Stalno se zaboravlja na političke odnosno vrednosne kriterijume koji su jednako važni kao i pravno tehnički. Ministar Sijarto i njegova zemlja takođe ne poštuju deo zvanične politike i vrednosti Evropske unije, što se moglo jasno videti i čuti u nedavnoj diskusiji u Evropskom parlamentu, pogotovo u snažnoj kritici od predsednice komisije Ursule von der Leyen prema Mađarskoj. Tako da, kad čujemo argumente i želje od ministra Sijarta, možemo uvereno da kažemo da se to neće desiti“, ocenjuje Albahari.

Dodaje da to nije zato što predlog dolazi iz Mađarske, već zato što vlast Srpske napredne stranke radi sve što je moguće da nas udalji od Evropske unije u pogledu demokratije, slobode medija, korupcije i vladavine prava.

„Iako su neke države članice spremne da zažmure i pogledaju SNS-u kroz prste, većina zemalja će se čvrsto držati koncepta vrednosti i neće dozvoliti napredak Srbije dok se fundametalna demokratska prava ne ostvare“, navodi funkciner PSG-a.

Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 4
foto Medija centar

Lopandić: Spremnost SNS da prihvati evropske vrednost je vrlo niska

Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, ocenjuje za Danas da se iz samog izlaganja Sijarta zaključuje da još nije sigurno da li će i sa kojim ciljem biti održana medjuvladuina konferencija EU i Srbije.

„Kao što je poznato od kraja 2021. godine, Srbija nije otvorila neki klaster, ili poglavlje, što je posledica odsustva reformi kao i neusklađivanja sa spoljnom politikom EU. Dakle vlast Srbije je odgovorna za blokadu procesa, a nadamo se da će sve učiniti, a ne samo pričati, kako radi na pitanju pristupa EU. U celini za srpsko društvo je dobro da se proces pristupanja obnovi, iako svi znamo da je suštinska spremnost vlasti SNS da prihvate i primene evropske vrednosi i pravila vrlo niska“, navodi Lopandić.

Dodaje da je srpska vlast nedavno podstaknuta perspektivom dobijanja novih sredstava iz plana rasta za Zapadni Balkan, ali da je teško biti optimista da sa ovakvim vlastima Srbija može preskočiti lestvicu uslova za ulazak u članstvo unije.

Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 5
Printskrin Iks/Socijalisti i demokrate u EP

Marković: Pozivam Sijarta da zajedno otputujemo za Niš

Ksenija Marković, poslanica DS i članica skupštinskog Odbora za EU, kaže za Danas da ne sumnja da će vlasti u Mađarskoj i Srbiji narednih šest meseci mađarskog predsedavanja iskoristiti za jačanje svog autokratskog saveza, i kako bi održali iluzije o uspešnim evrointegracijama Srbije.

Ona upozorava, međutim, da će mađarsko predsedavanje biti isto pod lupom institucija EU, što je više nego jasno nakon nastupa Orbana u EP i vrlo oštrih kritika koje su iznesene na račun njegovog vladanja.

„Demokratska stranka smatra da za Srbiju nema alternative van EU, ali taj odnos mora biti zasnovan na partnerstvu i međusobnom uvažavanju, a ne na razmeni koristi i interesa, što je danas glavna logika režima. Evropske integracije nisu samo štikliranje poglavlja u nekim tabelama, niti je reč o goloj razmeni interesa, reč je o odluci i rešenosti da primenite standarde vladanja i upravljanja koji u fokus stavljaju javni interes, odnosno interes građana“, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima problem nastaje kada taj proces postaje kontaminiran ličnim interesima i koruptivnim radnjama.

„A gospodina Sijarta pozivam da dođe u Beograd, pa ćemo zajedno kupiti kartu za Niš, da se malo provozamo vozom da vidi kako Srbija napreduje“, poručuje Markovićeva.

Zašto Srbija tri godine nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje i kako će pomoći mađarsko predsedavanje EU? 6
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Kozma: Tokom mađarskog predsedavanja EU, Srbija se neće približiti uniji

Robert Kozma, poslanik ZLF-a i član Odbora za EU, kaže da je ključni problem što Srbija tri godine nije otvorila i jedno poglavlje odsustvo želje vladajućeg režima da uspostavi vladavinu prava, pravnu državu, nezavisno pravosuđe, uslove za fer i poštene izbore, odnosno sve ono što je tema ključnih poglavlja 23. i 24.

„To govori o jednoj stvari, a to je sve i da se otvori neko drugo poglavlje, a teško da će to biti do kraja godine i za vreme predsedavanja Mađarske Savetom Evropske unije, Srbija neće postati članica niti se suštinski približiti članstvu Evropske unije dok god se ne uspostavi vladavina prava i ne obračuna sa raširenom visokom korupcijom i kriminalom u našoj državi“, objašnjava Kozma.

Dodaje da Srbija nije iskoristila geopolitičke okolnosti nakon agresije Rusije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine.

„Nakon te agresije države članice EU shvatile su da Zapadni Balkan ne sme ostati van Evropske unije. Takav stav i tu situaciju vladajući režim nije iskoristio za napredovanje u pregovorima o pristupanju EU“, zaključuje Robert Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari