Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je juče da je Srbija u potpunosti svesna svog dela odgovornosti u vezi sa sprovođenjem Milenijumskih razvojnih ciljeva kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou.

Tadić, govoreći u Ujedinjenim nacijama na Okruglom stolu o održivom razvoju i zaštiti životne sredine, naglasio je spremnost Srbije da učestvuje u daljem utvrđivanju prioriteta i sprovođenju aktivnosti u vezi sa Milenijumskim razvojnim ciljevima.

Tadić je dodao da se pitanje ekološke zaštite mora rešavati i u regionu jugoistočne Evrope uz veliku nacionalnu angažovanost na polju prilagođavanja i uspešnijeg sprovođenja međunarodnih sporazuma iz oblasti očuvanja životne sredine.

– Jedna od mogućnosti za ublažavanje i prilagođavanje procesu klimatskih promena predstavlja regionalni pristup problemu. Dobar primer je „Beogradska inicijativa“ za unapređenje podregionalne saradnje na polju klimatskih promena – rekao je predsednik Srbije.

Naglašavajući da postoji jasna potreba za dodatnim ulaganjem u zaštitu životne sredine posebno u nerazvijenim državama i državama u razvoju, predsednik Tadić je rekao da to zahteva punu pažnju i uključivanje razvijenih država i međunarodnih finansijskih institucija.

Tadić je zaključio da ekonomski razvoj koji se zasniva na znanju i koji zahteva sistematsko obrazovanje i podizanje svesti svih kategorija društva u cilju sprečavanja degradacije životne sredine, predstavlja ključ dostizanja održivog razvoja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari