Srbija "zarobljena u topolom zagrljaju" sa Rusijom: Sagovornici Danasa o neuvođenju sankcija Rusiji i Severnoj Koreji 1Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER - ilustracija canva Danas

Zvanični Beograd još jednom nije uskladio svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom jer nije prihvatio poslednji paket sankcija Rusiji i Severnoj Koreji, dok su sve druge zemlje kandidati za članstvo u EU to uradile. Sagovornici Danasa smatraju da to pokazuje odustajanje Srbije od evropskog puta, dok istovremeno ostaje u „zagrljaju autoritarnih vlasti u Moskvi“.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, Srbija se nije uskladila sa poslednjim paketom sankcija Evropske unije protiv Rusije i Severne Koreje i time ostala jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja nije usaglasila svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

Četrnaesti paket sankcija Rusiji usvojen je 24. juna i uključuje još šest imena osoba i entiteta koji se smatraju odgovornim za programe Severne Koreje u vezi sa nuklearnim oružjem, balističkim projektilima ili drugim oružjem za masovno uništenje i lica ili entiteta koji deluju u njihovo ime ili po njihovom nalogu ili entiteti u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom.

Navodeći imena zemalja koje se jesu uskladile sa sankcijama EU Rusiji, evropski šef diplomatije, Žosep Borelj rekao je da “Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”.

Među tim zemljama se nalaze Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, kao i Island i Lihtenštajn.

Kako podseća RSE, Srbija se nije uskladila ni sa sankcijama nakon ruske aneksije Krima i Sevastopolja, niti sa sankcijama za Severnu Koreju.

Odbijanje usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU za posledicu je imalo zamrzavanje pristupnih pregovora iako se Srbija pored Crne Gore smatra liderom u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Srbija je odustala od članstva u EU

Natan Albahari, član predsedništva Pokreta slobodnih građana, smatra da neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU pokazuje da je Srbija očigledno odustala od članstva.

Natan Albahari
foto FoNet Milica Vučković

“To se najviše vidi u nazadovanju demokratije i vladavine prava, kao i neusklađivanje sa Evropskom spoljnom i bezbednosom politikom”, pojašnjava Albahari.

On tvrdi da Srbija ostaje “zarobljena u zagrljaju” sa autokratskom vlasti u Rusiji dok ostatak regiona ide punom brzinom ka Evropi.

To su, kako kaže naš sagovornik, više puta potvrdile rezolucije Evropskog parlamenta, izveštaji Evropske komisije kao i poslanici većina zemalja članica, čije podrška je potrebna da bi Srbija napredovala u procesu pridruživanja.

“Samo promena vlasti može vratiti Srbiju na iskren evropski put i obezbediti dugoročnu bolju budućnost za naše sugrađane”, zaključuje Albahari.

Uspeli smo da se zamerimo i EU i Rusiji

Srbija "zarobljena u topolom zagrljaju" sa Rusijom: Sagovornici Danasa o neuvođenju sankcija Rusiji i Severnoj Koreji 2
foto Medija centar

Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose, tvrdi da Srbija sa svojom spoljnom politikom žonglira na takav način da uspeva istovremeno da se zameri i zemljama EU i Rusiji, iako se ne vide koristi takve politike.

“Iako u praksi Srbija blisko saradjuje sa NATO i pomaže Ukrajini, ovo se krije od javnosti“, kaže Lopandić

Takvi postupci, zaključuje naš sagovornik, ostavljaju utisak nepouzdanosti i u zemlji i u svetu.

Neusaglašavanje „čist dilentantizam“

Direktor Instituta za evroposke poslove Naim Leo Beširi smatra da je neusaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU manir vlasti Aleksandra Vučića i da je u skladu s rascepom između deklarativne želje vlasti da sprovede reforme na putu ka članstvu u EU i onoga što zapravo radi na terenu.

Srbija "zarobljena u topolom zagrljaju" sa Rusijom: Sagovornici Danasa o neuvođenju sankcija Rusiji i Severnoj Koreji 3
Foto FoNet Aleksandar Mijailović

„Užurban odlazak visoke zvanice Moskve iz Beograda početkom meseca može sugerisati da Beograd i Moskva nisu u dobrim odnosima od pisanja američkih medija o skoro milijardu evra vrednoj municiji koju je Srbija prodala, a završila u rukama Kijeva u borbi protiv ruske agresije“, kaže Beširi.

Naš sagovornik skreće pažnju da mnogi sugerišu da se dobri odnosi sa Rusijom priređuju domaćoj javnosti kada su potrebni desni glasovi, dok od „priredbe davljenja psa“ prilikom Vučićeve posete Putinu odnosi sa Moskvom gotovo ne postoje.

„S druge strane, balansiranje istok-zapad nije uspelo nikome pa neće ni Vučiću jer doklegod predstavlja nepouzdanog partnera bez jasne i transparentne strategije Srbija neće napredovati ka članstvu u EU i on srlja u još jednu istorijsku lošu odluku koja vodi izolaciji“, objašnjava Beširi.

On smatra da „šibicarenje šefa naprednjaka“ ne prolazi diljem EU zbog činjenice da se svi kandidati za članstvo u sto odsto slučajeva usaglašavaju s Briselom.

„Promena vlasti u zemljama članicama EU, Britaniji, ali i dolazak nove šefice diplomatije EU, premijerke Estonije Kalas, pokazaće prve jasne posledice neubedljive politike sedenja na više stolica“, tvrdi Beširi.

Ipak, kako Beširi tvrdi, Vučić će se protiv tih pritisaka boriti pretnjama nasiljem i neorganizovanom opozicijom koja takođe nema jasnu politiku prema Kosovu.

Sa druge strane, Beširi zaključuje, neusaglašavanje s merama protiv Pjongjanga je čist dilentantizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari