Srbija se ponovo nije uskladila sa spoljnopolitičkim odlukama EU o Iranu 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dve nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Iran.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Srbija se nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 24. juna (CFSP) 2024/1795 o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta vezano za situaciju u Iranu i humanitarnim izuzećima.

Srbija se nije uskladila ni sa odlukom od 24. juna (CFSP) 2024/1791 o restriktivnim merama zbog vojne podrške Irana ruskoj agresiji na Ukrajinu i grupama i entitetima na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora.

Sa dve nove odluke Saveta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana izuzev Srbije – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH – koje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari