Srbija sutra otvara još dva poglavlja 1Foto: Bojan Cvejić

U procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji sutra će u Briselu na sedmoj međuvladinoj konferenciji biti otvorena još dva poglavlja, broj 6 – Kompanijsko pravo i 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavljaće Srbiju na u Briselu, a nakon toga u 20:15 biće održana konferencija sa novinare, na kojoj će, pored ministarke Joksimović govoriti komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i ministar inostranih poslova Estonije, države koja predsedava Savetou EU Sven Mikser.

Srbija je, u dosadašnjem procesu pristupanja, otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Ministarka Joksimović pre nekoliko dana je izjavila da smo bili spremni za otvaranje najmanje tri poglavlja i da smatra da bi to bilo fer. Ona je istakla i da se „nada i veruje da to nije usporavanje Srbije na evropskom putu, jer to neće doprineti proevropskom entuzijazmu“.

U nacrtu strategije za prijem Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju (EU), Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane članica do 2025.godine. Ali da bi prethodno trebalo do 2023. da zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom do kraja 2019.godine, preneli su pre nekoliko dana RTS-u izvori upućeni u sadržaj nacrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari