– Upravo sam se vratila sa sastanka sa srpskim parlamentarcima. Početak debate je bio dobar, to je bila teška diskusija i biće potrebno dosta vremena da bi se prevazišle razlike, ali za svaku složenu raspravu je važno da ima dobar početak. Razilazimo se u tome šta Srbija treba da uradi da bi nastavila proces evropskih integracija i priključila se Evropskoj uniji, a ono što Srbija mora da učini, to već svi znaju. Dakle, mora da sarađuje s Tribunalom u Hagu, to je nešto pred čim mnogi imaju moralnu dilemu, ali tako je kako je – kaže za Danas Mariko Peters, članica Spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta i poslanica s liste Zelenih.


Da li postoji mogućnost da Holandija ublaži svoj čvrst stav prema evropskim integracijama Srbije, bez insistiranja na tome da glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc u izveštaju upotrebi izraz „puna saradnja“?

– Prvo moramo uzeti u razmatranje raspoloženje u samoj Holandiji. Postoji gotovo potpuna saglasnost u holandskom parlamentu i van njega oko politike vlade o tome da dalji nastavak evropskih integracija Srbije zavisi od saradnje s Tribunalom u Hagu. I ja lično se slažem sa ovakvom politikom vlade, ali nisam sigurna koliko još dugo mogu da zadržim takve stavove, s obzirom da znam da Srbija prolazi jedan krhki politički razvoj. Znamo da se veliki broj građana Srbije, demokratske institucije i nevladine organizacije u vašoj zemlji zalažu za traganje za istinom, dokumentacijom, pomirenjem, kompenzacijom za žrtve, za stvari koje su značajne za klimu koju Evropska unija pokušava da stvori među svojim članicama i među državama koje pretenduju na članstvo. Međutim, ne znam da li je moguće dati ocenu da Srbija u potpunosti sarađuje s Hagom.

Da li to znači da SSP neće stupiti na snagu u narednom periodu?

– To zavisi od toga da li će glavni tužilac Tribunala dati ocenu da Srbija u većoj meri sarađuje sa Sudom, ali na primer partija kojoj ja pripadam neće se oslanjati samo na ocenu Serža Bramerca, već će imati u vidu i druge inicijative u sklopu srpskog društva. Naša Vlada želi da se Ratko Mladić procesuira i to se vidi kao kompenzacija za žrtve zločina u Srebrenici. To je teško za svaku vladu, ali moramo da podržavamo nastojanja EU da se postigne atmosfera u kojoj je moguće ostvariti kompenzaciju za žrtve.

Da li su zločin u Srebrenici i hapšenje Mladića i dalje u toj meri relevantni za evropske integracije Srbije?

– Ukoliko želimo da budemo praktične diplomate, onda mislim da je to ključno.

Kakvo je raspoloženje javnog mnjenja Holandije kada je reč o proširenju EU?

– Partija kojoj pripadam i oni koji nas podržavaju blagonaklono gledaju na proširenje, ali mi ne činimo vladajuću većinu. Većina je pomalo skeptična kada je reč o proširenju i misli da je prvi talas proširenja bio preuranjen. S druge strane, imamo problema da nađemo načina da sarađujemo i uspostavimo jedinstvenu politiku unutar Unije, među 27 država, tako da mnogi smatraju da ne treba žuriti s proširenjem.

 

Savetnica šefa diplomatije Avganistana

Mariko Peters je poslanica holandskih Zelenih Od 2000. godine bila je angažovana kao advokat za zaštitu ljudskih prava u Misiji OEBS-a u Bosni Hercegovini, da bi 2002. počela da radi u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije kao politički savetnik. Diplomatsku karijeru je nastavila kao pomoćnica šefa misije u ambasadi Holandije u Avganistanu, a kao predstavnica holandske Vlade bila je 2006. savetnica ministra spoljnih poslova Avganistana. Ubrzo potom biva izabrana u Predstavnički dom parlamenta Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari