Srbija u još jednoj međunarodnoj organizaciji 1Foto: ASEAN logo

Asocijacija država Jugoistočne Azije (ASEAN) primila je zahtev Narodne skupštine da Srbija postane pridruženi član Interparlamentarne skupštine ASEAN, prenosi Kosovo online.

Srbija je potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, na 43. samitu Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) koji je održan prošle godine, saopšteno je iz Narodne Skupštine.

ASEAN je politička, ekonomska i kulturna organizacija zemalja koje se nalaze u jugoistočnoj Aziji. Od svog formiranja 8. avgusta 1967. na inicijativu Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura, i Tajlanda, članstvo organizacije je prošireno uključivanjem Bruneja, Kambodže, Laosa, Mjanmara i Vijetnama.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj.

Srbija je ovoj organizacijije prstupila sa ciljem nastavka saradnje sa prijateljskim zemljama Jugoistočne Azije, koje doseže još iz perioda Pokreta nesvrstanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari