Beograd i London sklopili dogovor o migracijama 1foto FoNet/Instagram

Velika Britanija i Srbija usaglasile su na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi dokument u kojem se ističe namera da se ostvari bliska saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala u oblasti migracija, saopštila je danas britanska ambasada.

Cilj zajedničke izjave je da se dogovori plan o međusobnoj podršci, olakša razmena informacija, unapredi saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala u oblasti migracija u Velikoj Britaniji, Srbiji i šire.

Britanski premijer Riši Sunak je na samitu u Granadi pozvao evropske lidere da se ujedine oko rešavanja problema ilegalnih migracija.

Sunak je izrazio zadovoljstvo posle sastanaka sa evropskim kolegama i kao dobre vesti posebno istakao bilateralne sporazume sa Srbijom, Belgijom i Bugarskom, koji za cilj imaju procesuiranje i razbijanje kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, kao i razmenu operativnih informacija i operativnu saradnju u procesu granične kontrole.

Velika Britanija i Srbija imaju dugogodišnju saradnju između organa za sprovođenje zakona, carinskih organa i organa nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari