Skupštini Srbije juče je dostavljena radna verzija Predloga rezolucije o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja AP Kosovo i Metohija zasnovanog na međunarodnom pravu, a ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić razgovarao je s predstavnicima opozicionih poslaničkih klubova.

Skupštini Srbije juče je dostavljena radna verzija Predloga rezolucije o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja AP Kosovo i Metohija zasnovanog na međunarodnom pravu, a ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić razgovarao je s predstavnicima opozicionih poslaničkih klubova.
Samardžić je najpre razgovarao s poslaničkim klubom SRS, zatim sa SPS i LDP. Radna verzija Predloga rezolucije sastoji se od samo osam stavki i dve strane, a dokument će nakon konsultacija biti eventualno izmenjen i kao zvanični dokument biti prosleđen parlamentu na usvajanje.
U rezoluciji se, pored ostalog navodi da je Kosovo neodvojivi deo države Srbije na osnovu važećih i opšteobavezujućih ustavnih i međunarodnopravnih dokumenata. „Srbija je spremna da otpočne novu fazu pregovora oko pronalaženja najpovoljnijeg rešenja za Kosovo i Metohiju imajući u vidu svoje temeljne državne interese, legitimne interese albanske nacionalne manjine u Pokrajni, opšte interese osiguranja regionalne stabilnosti, kao i perspektivu mirne budućnosti svojih građana. Izlažući predlog o suštinskoj autonomiji KIM, Srbija je spremna za postizanje kompromisnog rešenja ovog problema“, dodaje se u ovom tekstu.
Neophodno je da međunarodni činioci u cilju postizanja kompromisnog rešenja, obezbede prave pregovore između predstavnika Srbije i „privremenih institucija samouprave na KIM“. „Za razliku od bezuspešnih pregovora koje je vodio Marti Ahtisari, novi pregovori moraju biti otvoreni u pogledu ishoda i trajanja uz poštovanje osnovnih načela i normi međunarodnog prava“, navodi se u radnoj verziji Predloga rezolucije.
U ovom dokumentu se ponavlja stav Vlade da nova rezolucija SB o Kosovu nije potrebna kako bi bili nastavljeni pregovori. „Nova rezolucija SB o Kosovu i Metohiji treba da usledi samo posle završenih pregovora kojima bi se utvrdilo kompromisno rešenje budućeg statusa pokrajne“, piše u radnoj verziji, kojom se Vlada obavezuje da formira novi pregovaračkim tim i da redovno obaveštava Skupštinu o Kosovu i toku pregovora.
Narodna skupština zahteva od svih članica UN da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, saglasno međunarodnom pravu, Povelji UN i Rezoluciji SB 1244, ističe se u predlogu rezolucije koji se bavi i mogućim jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova. „Obavezuje se Vlada Srbije i svi državni organi da blagovremeno i energično odgovore svakom nagoveštaju ili činu bilo kog međunarodnog subjekta koji bi bili usmereni na jednostrane akte povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ovo se posebno odnosi na pretnje i eventualne akte jednostranog priznanja nezavisnosti KIM“, zaključuje se u tekstu.
Nakon razgovora s ministrom Samardžićem, Tomislav Nikolić, šef Poslaničkog kluba SRS izjavio je novinarima da je predlog rezolucije „veoma zanimljiv, kao da ga je pisao neki malo blaži radikal“. Dodajući da je ovlaš video tekst, Nikolić je istakao da treba jasnije definisati obaveze i postupanje državnih organa prema državama koje bi eventualno priznale nezavisnost Kosova. Čedomir Jovanović, šef Poslaničkog kluba LDP bio je očekivano kritičniji prema dokumentu. On je novinarima izjavio da poslanici LDP ne mogu da prihvate ovakav predlog rezolucije, jer on predstavlja „praktično isti model rešavanja kosovskog problema, karakterističan za Miloševićev period vladavine“.
– Od ovakvog predloga rezolucije, Srbija i njeni građani neće imati koristi, zato što ona, pored ostalog ignoriše realnost i predstavlja izvor konflikata sa svetom – smatra Jovanović.
On je poručio da Srbija ne može da postavlja uslove Savetu bezbednosti i „igra na kartu“ podela u međunarodnoj zajednici. LDP se, dodao je, zalaže za istovremeno rešavanje kosovskog pitanja i evropskih integracija, kao i oročavanje oba procesa.
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi u novoj skupštinskoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji trebalo oštrije podvući obavezu međunarodne zajednice da poštuje i primenjuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu. On je, kako je kazao, to zatražio od ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića na jučerašnjim konsultacijama o novom skupštinskom dokumentu o Kosovu. Dačić je naveo da je u osnovi tekst nove rezolucije koji mu je predočio ministar Samardžić prihvatljiv za SPS i da će ta stranka glasati za rezoluciju 24. jula kada bi trebalo da bude održana sednica Skupštine Srbije posvećena Kosovu. S. Biševac – I.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari