Srbija će 2. juna u Sarajevu učestvovati na konferenciji EU – Zapadni Balkan ukoliko organizatori obezbede elemente asimetrije za delegaciju Prištine i poštovanje Rezolucije 1244, što Beograd očekuje da će se dogoditi, rekao je juče politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović.

On je precizirao da je to moguće ostvariti po formuli koja bi se mogla nazvati „Gimnih plus“. „Ako delegacija privremenih vlasti Kosova dođe u Sarajevo, a mi se nadamo da hoće, biće asimetrična samim tim što će biti u pratnji šefa Unmika, koji bi govorio pre delegacije privremenih institucija“, objasnio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, dodatni elemenat asimetričnosti prisustva biće i to što će za stolom biti prisutni predstavnici drugih međunarodnih organizacija, čime bi dodatno bila naglašena činjenica da tu nisu isključivo predstavnici država. „U ovom trenutku još nije izvesno da li će delegacija privremenih organa iz Prištine doći u Sarajevo, ali ohrabreni smo prvim signalima i samim tim što se potvrđuje Rezolucija 1244 i garantuje asimetričnost prisustva delegacije s Kosova“, naveo je Stefanović.

On je istakao da će ispred svih učesnika konferencije biti pločica s ličnim imenom, a ne imenom države ili organizacije koju predstavljaju, što je element „Gimnih formule“. „Naš stav je jasan – Kosovo bez Unmika ne može da učestvuje nigde, jer bi to bilo kršenje Rezolucije 1244“, ponovio je Stafanović.

Kako je objasnio, u Sarajevu će, za razliku od nedavne konferencije na Brdu kod Kranja, biti obezbeđena asimetričnosti učešća delegacije iz Prištine. „U Kranju je bio sastanak šefova država i vlada na koji se ne može primeniti Gimnih formula, a i Priština nije bila u pratnji Unmika“, rekao je Stefanović.

Gimnih formulu ministri spoljnih poslova EU katkad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke. Prvi takav sastanak je održan 1974, u zamku Gimnih u zapadnom delu ondašnje Savezne Republike Nemačke.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica kritikovao je najave da će Srbija na konferenciji u Sarajevu učestvovati bez svog imena. „Srbija je pre samo mesec dana s punim pravom odbila da bez svog državnog imena učestvuje na skupu u Sloveniji, kako bi se omogućilo prisustvo lažne države Kosovo. Danas vlast pristaje da na skupu u Sarajevu budemo prisutni kao zemlja bez imena. To je novi i težak poraz sadašnje vlasti i njene politike da EU nema alternativu“, saopštio je Koštunica.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri izjavio je juče da je za institucije u Prištini prihvatljivo učešće na junskom samitu samo ako učesnici budu predstavljeni ravnopravno. „Ako bude državnih simbola ili zastava država, onda tu treba da su i adekvatni simboli Kosova. Ako predstavnici država budu predstavljeni samo imenima, i to je prihvatljivo za Kosovo. Jedini uslov je da sve zemlje budu predstavljane ravnopravno“, kazao je Bećiri novinarima u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari