Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da se nada da će EU do kraja godine dati zeleno svetlo za početak pregovvora Srbije za ulazak u Uniju. „Nadam se da ćemo početkom 2012. godine dobiti datum za početak pregovora za ulazak u EU“, rekao je Tadić u intervjuu agenciji Frans pres.


Srbija želi isti tretman kao i Hrvatska, koja je 2004. godine dobila status kandidata za ulazak u EU i određen je datum početka pregovora za 2005, uprkos tome što tada haški optuženik i bivši hrvatski general Ante Gotovina još nije bio uhapšen, rekao je Tadić.

Prema rečima Tadića, hapšenjem Ratka Mladića, sprovođenjem reformi u oblasti pravosuđa i borbom protiv korupcije Srbija ispunjava sve obaveze u odnosu na EU. Na predlog Evropske komisije, šefovi država zemalja EU trebalo bi da se u decembru izjasne o tome da li Srbija treba da dobije status kandidata za ulazak u EU i početak pregovora o članstvu.

– Ubedljiv većinski stav u Evropskoj uniji jeste da Srbiji najesen treba dati status kandidata za članstvo, a moguće i datum pregovora, iako neke uticajne članice EU smatraju da je nužno da Srbija dotad dokaže spremnost za opipljivo sređivanje odnosa s Kosovom, javlja Beta.

Evropska unija i posebno visoka predstavnica Ketrin Ešton su usredsredili napore da EU preuzme bitnu ulogu na Kosovu i na preokretanje tamošnjeg razvoja ka evropskim standardima i iskorenjivanju organizovanog kriminala. Zato je nužno i smirivanje na potezu Beograd-Priština, a zato u EU i ne odustaju od napora da Euleks bude taj koji bi vodio istragu o izveštaju Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i zločinima trgovine organima na Kosovu i Albaniji.

Insistiranje u EU na „konstruktivnosti“ u odnosima s Prištinom nikako ne znači da se od Beograda traži bilo kakvo pristajanje na državnu samosvojnost Kosova, jer i pet članica EU to odbacuju, već da se kroz sporazume o praktičnim vidovima saradnje kroz tekući dijalog s Prištinom, odnosi tako urede da to pospeši regionalnu saradnju i stabilnost. Takvo je viđenje, prema zvaničnicima EU u Briselu, i nekih uticajnih članica Unije, poput Francuske, Velike Britanije, Nemačke…

Mnogi čelnici institucija i članica EU su stavili do znanja da su srpske vlasti hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića otklonile najveću prepreku za brzo otvaranje vrata kandidaturi i pregovorima o članstvu, a da je Srbija „dokazala svoj kredibilitet“ i rešenost da učini sve što je približava EU.

Konačno došao dan „D“

Upitan kako je reagovao kada je saznao da je najtraženiji haški begunac uhapšen, predsednik Srbije Boris Tadić je kazao da je „znao da je počela operacija slična mnogobrojnim akcijama preduzetim u poslednje dve i po godine“. Kada je dobio telefonsku dojavu da je Mladić uhapšen, Tadić je, kako je ispričao za Frans pres, pomislio da je „konačno došao dan D“ i istovremeno osetio da je reč o novoj Srbiji koja ispunjava moralne obaveze. On je takođe podvukao da je Srbija sada, nakon Mladićevog hapšenja, koncentrisana da reši slučaj poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari