Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da Srbija ima za cilj da postane članica Evropske unije, ali da istovremeno poštuje vrednosti Pokreta nesvrstanih.


„Republika Srbija kao evropska zemlja duboko je naklonjena cilju da postane članica EU. Naravno, takođe duboko poštuje Pokret i njegovu baštinu i dostignuća, njegove suštinske vrednosti, principe i ciljeve. Osećamo veliku solidarnost s Pokretom, i zajedno imamo artikulisanu viziju sadašnjih članica Pokreta“, rekao je Mrkić na samitu Pokreta nesvrstanih juče u Teheranu.

Ministar spoljnih poslova Srbije predvodio je prethodnih dana delegaciju Srbije na samitu nesvrstanih, kojem je prisustvovao generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ali na kojem nije bilo predstavnika EU i njenih zemalja članica. Srbija u Pokretu ima status posmatrača.

Prema rečima Mrkića, strukture globalnog vladanja treba da budu revidirane, jer je njihova „institucionalna arhitektura ostala kakva je bila tokom hladnog rata“. Takođe, trebalo bi da se restrukturiraju postojeće ekonomske institucije, kako bi bolje oslikavale ekonomsku realnost i napredovale. „Potrebno je da postignemo konsenzus kako da se reformiše Savet bezbednosti i kako da se revitalizuje Generalna skupština UN“, rekao je srpski ministar, koji se zahvalio članicama Pokreta koje su glasale za njegovog prethodnika Vuka Jeremića za predsedavajućeg godišnjeg zasedanja GS UN.

Novi šef srpske diplomatije ponovio je stav koji je imala i prethodna vlada u Beogradu, da „mi nikada, ni pod kojim uslovima, nećemo priznati jednostranu odluku o nezavisnosti Kosova albanskih vlasti“.

Bilaterala

Ivan Mrkić se tokom dvodnevnog zasedanja nesvrstanih na marginama skupa sastao sa ministrima spoljnih poslova ili visokim predstavnicima, između ostalih, Rusije, Irana, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Egipta, Indije, Pakistana, Indonezije, Australije, Švajcarske, Belorusije, Kube, Palestine, Kazahstana, Tadžikistana i Crvenog krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari