Karla del Ponte je uglavnom pozitivno ocenila nastojanja vlasti u Beogradu da uhapse haške begunce, prenose elektronski mediji.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala navela je u novom izveštaju da je „ritam angažovanja znatno pojačan“, što „budi nadu“ da će rezultat biti efikasnije i bolje usmerene operacije.

Karla del Ponte je uglavnom pozitivno ocenila nastojanja vlasti u Beogradu da uhapse haške begunce, prenose elektronski mediji.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala navela je u novom izveštaju da je „ritam angažovanja znatno pojačan“, što „budi nadu“ da će rezultat biti efikasnije i bolje usmerene operacije. Ona, ipak, smatra da su haški begunci nadohvat ruke vlastima u Beogradu.
„Pozitivan razvoj događaja je i nagrada koju su srpske vlasti obećale za informacije koje bi vodile ka hapšenju haških begunaca i usvajanje zakona kojim se proširuje uloga Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i jurisdikciju nad onima koji pomažu i kriju begunce“, navedeno je u izveštaju.
Del Ponteova je navela da, iako se sprovođenje tih odluka tek očekuje, sama činjenica da su takvi potezi povučeni predstavlja „ohrabrujući znak odlučnosti srpskih vlasti da sarađuju kada je u pitanju hapšenje preostalih begunaca“.
„Tokom nedavne posete Beogradu, predsednik i premijer su naznačili da bi hapšenje Ratka Mladića bilo u najboljem interesu Srbije“, navedeno je u izveštaju Del Ponteove, poslednjem pre nego što je 1. januara na čelu Haškog tužilaštva zameni belgijski sudija Serž Bramerc.
„Neobično je važno da međunarodna zajednica nastavi da insistira na hapšenju Ratka Mladića, koji se nalazi u Srbiji, i ostalih begunaca“, navodi se u izveštaju glavne tužiteljke Haškog tribunala.
Ona navodi da je „bilo dužih odlaganja“ isporučivanja dokumenata iz arhiva Bezbednosno-informativne agencije, ali da je posle serije susreta sa zvaničnicima vlasti u Beogradu i na tom planu zabeležen napredak.
„Haško tužilaštvo je uvereno da se preostali begunci nalaze nadohvat ruke vlasti u Srbiji, te da Srbija ima sredstva da načini neophodne korake i locira begunce, što će voditi njihovom hapšenju“, tvrdi Del Ponteova.
Del Ponteova je pozvala međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da preostala četvorica haških begunaca – Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, izbegnu međunarodnu pravdu, te pozvala države članice Saveta bezbednosti da učine sve što je u njihovoj moći da begunci budu uhapšeni „odmah“.
Izveštaj će 10. decembra razmotriti ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari