Srbiji ostaju njeni problemi bez obzira na pobednika izbora u Americi 1Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Osim vlasti i opozicija u Srbiji s pažnjom prati svetski događaj predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako za naš list kažu predstavnici opozicije, američki izbori ih zanimaju zbog ekonomskog i svakog drugog uticaja koji Amerika ima u svetu ali i u odnosima Srbije i Kosova, kao i zbog kampanje koja postavlja standarde za ostale igrače u svetu.

Međutim, retko ko je spreman da prognozira pobednika i otkrije svoja očekivanja.

Zoran Lutovac, predsednik DS, za naš list kaže da izbore prati kao lider stranke i poltikolog.

– Taj događaj je važan ne samo za Srbiju, nego za ceo svet. Ni jedna zemlja na svetu ne utiče na globalne ekonomske i političke tokove koliko SAD i sasvim je prirodno da postoji globalno interesovanje za ishod tih izbora – navodi on. Upitan o svojim očekivanjima, kaže „demokrate su nam bliže ideološki i programski“.

O važnosti ovih izbora govori i Borko Stefanović, potpredsednik SSP.

– Američka spoljna politika, ekonomija i uticaj su od velikog značaja za stabilnost i održavanje odnosa snaga na međunarodnoj sceni. Ovi izbori uvek imaju uticaja i na Evropu, pa samim tim i na Balkan, kao specifičan deo kontinenta. Može se reći da je ishod američkih izbori danas još više važan za globalnu situaciju koja je daleko od stabilne i koja je opterećena pandemijom korona virusa, nestabilnom ekonomskom situacijom i poremećenim odnosnom snaga među velikim silama – objašnjava Stefanović za Danas.

O očekivanjima kaže da će se Srbija suočiti sa problemom rešavanja kosovskog pitanja, duboko urušenog sistema demokratije i vladavine prava, kao i sve većom ekonomskom krizom, ko god da pobedi.

– Pobeda Bajdena bi više težila multilateralizmu i obnovi savezništva sa EU, pa i oko pitanja važnih za Srbiju, dok bi Trampov novi mandat bio manje osetljiv za finese u diplomatiji i trajna i duža rešenja – smatra on.

I potpredsednica Narodne stranke Dijana Vukomanović je pratila kampanju putem televizije i Tvitera, ali ne očekuje rezultate tako brzo.

– Amerikanci postavljaju moderne standarde kampanje koje imitiraju političari i partije u celom svetu. Za Srbiju je pobednik izbora važan najviše zbog pitanja Kosova, ali mislim da će se ishod izbora u Americi znati tek na proleće 2021. godine – prognozira ona u izjavi za Danas.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije konstatuje da nema političara koji neće pratiti izbore u Americi.

– Posle dužeg vremena teško je naslutiti ko bi mogao biti pobednik. Bajden prema nekim prognozama ima prednost, ali to do samog kraja ne mora ništa da znači. Poslednjih nekoliko predsednika SAD vezali su po dva mandata i to bi mogao biti zanimljiv podatak u kontekstu Trampovog reizbora. Svakako će ovaj put borba biti neizvesna do samog kraja i ne verujem da bilo ko sa sigurnošću može da tvrdi da će pobediti Bajden Ili Tramp. Uprkos tome što Brisel podržava Bajdena – smatra Macura.

Prema njenim rečima, pobeda bilo kog kandidata neće značajnije uticati na odnos Amerike i Srbije i na nedavno uspostavljenu ekonomsku saradnju započetu potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu, jer je to u obostranom interesu dve države i nema direktne veze sa procesom evropskih integracija u kojem je Srbija zvanično.

– Ukoliko izbor predsednika prođe mirno i ne bude nemira koje pojedinci najavljuju, Srbija može da računa na nastavak dobro započete ekonomske saradnje – kaže ona za naš list.

Utisak da smo skloni predimenzioniranju uticaja izbora u SAD na situaciju u Srbiji ima Pavle Grbović, predsednik PSG.

– Verujem da ozbiljna država poput SAD ima spoljnopolitičke strategije i prioritete koji se ne menjaju značajno čak i ukoliko dođe do promene lidera. Naravno da ću pratiti izbore jer je ovo jedan od najzanimljivijih događaja u svetu, koji može imati globalne implikacije, ali pre svega u odnosu na neke od svetskih sila, ali ne na manje države u Evropi poput Srbije. Mi imamo dovoljno svojih problema koje moramo da rešimo, pa tek onda da se bavimo tuđim brigama – kaže on za naš list.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, navodi da prati izborni proces, ali nije puno zainteresovan za ishod izbora.

– Voleo bih da izbori prođu bez sukoba, pošto se o tome naveliko priča u medijima. U svakom slučaju, nama je najbitnije da težimo ka očuvanju naše teritorijalne celovitost, i da toga budu svesni svi svetski lideri. Tada će za nas apsolutno nevažno biti ko je novi američki predsednik. Nama u Srbiji treba lider koji će poštovati Ustav i Rezoluciju 1244 i koji će po svaku cenu čuvati naš suverenitet bez obzira na pritiske spolja. Sa Vučićem to sada nije slučaj – navodi Kostić za Danas.

Dok Miloš Jovanović, predsednik DSS, kaže da neće pratiti izbore.

– Videćemo šta ce biti ali svakako ne možemo da utičemo na to. Zato se ne bih nešto posebno izjašnjavao o tome – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari