Evropska unija želi da vidi Srbiju kao svog punopravnog člana. Na tom putu Srbija treba da se bavi unutrašnjim reformama, borbom protiv korupcije i kriminala, reformom pravosuđa, ali jedna od najbitnijih stvari je ekonomija.

Treba rešavati ekonomske probleme i sređivati javne finansije, jer se i sama EU suočava s tim problemima – kaže specijalno za Danas Suzana Grubješić, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, povodom dvodnevnog boravka na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Bukureštu. G17 plus, stožerna stranka URS, je pridružena članica EPP, grupacije stranaka desnog centra iz cele Evrope.

Grubješićeva, koja je i potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije, preksinoć je bila na radnoj večeri sa šefovima država i vlada zemalja EU čije su stranke članice EPP, a juče se obratila delegatima kongresa.

U obraćanju na plenarnom zasedanju EPP, Suzana Grubješić je istakla da je Srbija čvrsto opredeljena da nastavi svoj evropski put, bez obzira na to što se na njemu suočava s velikim izazovima. „Za razliku od drugih zemalja koje su prošle kroz proces pristupanja EU, on je u Srbiji često pun izazova, imajući u vidu kompleksnost i teškoću nekih od uslova koji nam se postavljaju. Naš cilj je bio, jeste i ostaće, uspešna Srbija, koja je akter, a ne tema evropske politike, koja je svojim susedima partner, a ne protivnik, koja EU predstavlja korist, a ne teret“, poručila je Grubješićeva, podsetivši da su evropske integracije bile prva tačka koalicionog sporazuma aktuelne Vlade Srbije, koja je sebi za cilj postavila otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Srpska vicepremijerka je ukazala da „nema brzih i lakih rešenja“ i da put Srbije ka EU podrazumeva nastavak usvajanja i primene evropskih standarda i dobrih praksi, harmonizaciju s evropskim zakonima, kao i intenzivirano uključivanje EU u proces reformi, uz postojanje jasnih i merljivih standarda.

Dzurinda savetnik

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić uzela je za svog savetnika bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Slovačke Milukaša Dzurindu, potvrđeno je u kabinetu vicepremijerke. Dzurinda će obavljati savetničku funkciju besplatno. On je bio premijer Slovačke od 1998. do 2006, a u njegovom mandatu zemlja je 2004. postala članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari