Srđan Majstorović: Očekujem stagniranje Srbije na putu evrointegracija još izvesno vreme 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike izjavio je danas da ne vidi da Srbija ispunjava uslove za ulazak u Evropsku uniju i očekuje stagniranje na putu evrointegracija još izvesno vreme, bez obzira što državno rukovodstvo konstantno ponavlja da je naš strateški interes pristupanje Evropskoj uniji.

Gostujući na televiziji Insajder, on je istakao da postoje tri ključne stvari za nastavak procesa integracije Srbije u EU i one su „vrlo dobro poznate“.

Prema njegovim rečima, prva je na koji način Srbija ispunjava neke ključne parametre koji su definisani za sve kandidate koji pristupaju u EU, druga je rešenje pitanja Kosova i Metohije, a za treću stvar kaže da je trenutno „ključna“ i to je odnos Srbije prema agresiji Rusije na Ukrajinu i solidarisanje sa članicama Evropske unije u smislu pristupanja zajedničkoj bezbednosnoj politici i uvođenju sankcija Rusiji.

Dok god ne dođe do pomaka na tom planu, među članicama Evropske unije neće postojati konsenzus, ni poverenje da je Srbija iskrena u nameri da pristupi Evropskoj uniji, kazao je Majstorović.

Na pitanje kakva je poruka Evropskoj uniji to što se skoro cela Vlada Srbije našla na prijemu u Ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije, on kaže da je „duboko pogrešna.“

Dodaje da su sve vlade od 2012. godine do danas vlade kontinuiteta i karakteriše ih, kada je reč o spoljnoj politici, princip sedenje na više stolica.

„To može biti zabavno i čak korisno donekle, ali suštinska poruka koju Srbija šalje takvim političkim orijentacijama jeste da se Srbiji danas ne veruje i to je najveći negativan ishod ovakvog pristupa spoljnoj politivi“, ocenio je Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari