napad na stambenu zgradu kijev ukrajinaFoto: AP Photo/Vadim Ghirda

Sastanci u Beogradu između Rusije i Ukrajine isključivo su prihvatljivi ako se time ne obeležava nekakva nova geopolitička realnost Zapadnog Balkana i Srbije, van pripadnosti Evropskoj uniji, odnosno „ruska sfera“ koju promoviše spoljna politika Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, kaže za Danas Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, u odgovoru na pitanje da li je predlog šefa ruske diplomatije da Beograd bude mesto susreta sa predstavnicima Ukrajine, prvi neposredni pokazatelj opasnosti od prelivanja sukoba na region, pomoću aktuelnog režima Aleksandra Vučića.

Rusija je spremna da razmotri susret sa Ukrajinom u drugim gradovima, na primer, u Beogradu, kazao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi ruski list Izvestija.

– U interesu mira svako mesto je prihvatljivo, ako su obe strane saglasne. Beograd i srpska javnost međutim nisu pokazali potrebnu ekvidistancu u odnosu na dve zaraćene strane. O tome svedoči više fakata od početka ruske agresije na Ukrajinu. Pokazana je nesumnjivo naklonost i podrška ruskoj strani u odnosu na ukrajinsku, uprkos činjenici da su nam istorijski obe strane podjednako bliske – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, valja podsetiti da je Beograd bio domaćin sastanka američkog izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera  i ruskog predstavnika Vladimira Surkova, kao i da je to mogući motiv ministra Lavrova da Beograd predloži kao mesto pregovora.

Srećko Đukić o predlogu Lavrova: Pregovori Rusije i Ukrajine u Beogradu samo ako time Moskva ne obeležava Srbiju kao rusku sferu 1
Foto: N1/Printsreen

– Ali naravno nije on koji o tome odlučuje, potrebna je saglasnost Kijeva. Mogući sastanak trebalo bi posmatrati isključivo u interesu očuvanja našeg regiona od štetnih uticaja – zaklkjučuje Srećko Đukić.

Lavrov je u obraćanju srpskim medijima rekao da „mesto sastanka mora biti prihvatljivo za oba tima“.

– Održali smo tri runde razgovora “oči u oči” u Belorusiji, zatim je usledila pauza iz tehničkih razloga, bilo je teško direktno se sastati. Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu, on odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile mogućnosti obe strane. Mada, ponavljam, mi ćemo, naravno, biti spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući i Beograd – rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari