Srećko Mihailović o aktuelnim izborima: Vrlo verovatno da će proevropska opozicija imati većinu glasova u Beogradu 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Vrlo je verovatno da će proevropska opozicija imati većinu glasova u Beogradu i u nekim većim gradovima, što znači da i posle izbora može da sačuva jedinstvo i konačno dođe do vlasti, ukoliko svojim svojim glasovima pridruži i one koje osvoji desna nejedinstvena politička scena, izjavio je sociolog Srećko Mihailović.

On je, gostujući u podkastu Gravitacija, rekao da u Srbiji nije toliko bitna predizborna koalicija, koliko je bitna postizborna koalicija, objavio je Medija centar.

Mihailović je rekao da u partijskom sistemu stranka koja je akumulirala sve društveno bogatstvo i društvenu moć posle izbora može da manipuliše rezultatatom i voljom birača, jer tom manipulacijom stvara mogućnost da na vlast dođu oni koji po mišljenju birača nisu to zaslužili.

Na pitanje da li će građani Srbije Svetog Nikolu, 19. decembar, čekati u domovima ili na ulicama, on je ocenio da se u Srbiji precenjuje obim uticaja izbornih krađa na izborni rezultat.

Mihailović je ukazao da izborna krađa može da se desi na osnovu zloupotrebe rezervoara glasova birača sa Kosova i birača koji glasaju u inostranstvu.

On smatra da je moguća i zloupotreba biračkih odbora, „da oni jednostavno potplate nekog iz opozicije i da im on omogući da smućkaju rezultate“.

Mihailović je istakao da je to ukupno „mnogo manji obim gubitka glasova“ nego onaj „koji nastaje ucenom birača i pritiskom na birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku“.

On je istakao da su te vrste predizbornog lopovluka mnogo obimnije i značajnije za izborni ishod nego ono što se dešava na sam dan izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari