Srpska delegacija pri parlamentarnoj skupštini NATO-a u Madridu negodovala zbog tretiranja Kosova kao nezavisne države: Očekuju da će primedbe Srbije biti uvažene 1

„Izveštaj pod radnim nazivom „Zapadni Balkan – ruski rat u Ukrajini i stalni izazovi regiona“, koji je predložen na 68. zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Madridu još nije zvanično odobren, ili bar predstavnici srpske delegacije o tome nisu zvanično obavešteni, niti je takav izveštaj plasiran na sajtu NATO-a. Prema tome nisu tačne tvrdnje kosovske delegacije da je izveštaj o Zapadnom Balkanu odobren, a da su sve primedbe srpske delegacije zanemarene“, tvrde za Danas članovi naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, napominjući da su ukazali na bezbroj nelogičnosti.

Glavna primedba srpske delegacije bila je da Kosovo ne može da bude predstavljeno kao država, niti zemlja, već kao statusno neutralna teritorija kao što inače NATO i tretira KiM.

Sagovornici Danasa navode da su posebno ukazali na činjenicu da se sednica parlamentarme skupštine NATO održava na teritoriji zemlje koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a uostalom španska delegacija je i bila uzdržana prilikom glasanja za taj izveštaj.

„Dobili so obećanje da će naša primedba vezana za Kosovo biti uvažena, jer se uvek na ovim sednicama Kosovo tretiralo kao statusno neutralnta teritorija i to se uopšte nije dovodilo u pitanje. Po prvi put je poljski izvestilac iz čista mira tako nešto napisao u izveštaju, ali nadamo se da je u pitanju bio samo propust“, dodaju sagovornici Danasa i tvrde da je u izvešaju poljskog izvestioca Mikala Šerba bilo dosta nelogičnosti i besmislica na koje je srpska delegacija morala da reaguje.

Jedna od takvih besmislica bila je i ta što se Ruski humanitarni centar u Nišu u izvešaju tretira kao ruski špijunski centar, a dobo je poznato da je to Centar za vanredne situacije koji je Srbiji mnogo pomagao tokom elementarnih nepogoda, dodaju naši sagovornici.

„Usprotivili smo se budalaštinama u kojima piše da je 2020. godine suspendovana u Srbiji demokratija uvođenjem vanrednog stanja. Pitali smo ih da li je onda i u celoj Evroskoj uniji suspendovana demokratija, obzirom da su uvođena vanredna stanja. Posebno su besmisleni izvori na koje su se oni pozivali u tom izveštaju, a za koje mi nikada nismo čuli“, navode članovi naše delegacije pri parlamentarnoj skupštini NATO, koju su činili Nataša Jovanović, Nebojša Zelenović, Dejan Radenković, Uglješa Mrdić i šef ove delegacije Vladimir Đukanović.

Naša delegacija tokom zasedanja u Madridu reagovala je i na primedbe da Srpska pravoslavna crkva tesno sarađuje sa Ruskom crkvom kao i da je uz saradnju Srbije vršen državni udar u Crnoj Gori.

U našoj delegacji kažu da su pitali da li smeju da sarađuju sa grčkom i bugarskom pravoslavnom crkvom, ali i po kojoj se to logici vrše državni udari o kojima je napisano..“Pitali smo i zar nije prirodno da Srbija održava dobre odnose sa Srbima van naše zemlje“, navode sagovornici Danasa.

Na sajtu Skupštine Srbije bez nekih velikih detalja stoji da je naša delegacija prisustvovala parlamentarnoj skupštini NATO u Madridu, od 18. do 21. novembra, ko su činili delegaciju i ko je bio izvestilac.

Stoji i da se šef naše parlamentarne delegacije Vladimir Đukanović zahvalio ministru spoljnih poslova Španije, Hose Manuelu Albaresu, na doslednom stavu Španije da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i zato što je u izlaganju i odgovorima pred poslanicima Parlamentarne skupštine NATO insistirao da se Kosovo i Metohija ne mogu spominjati kao nezavisna država.

 

Na skupštinskom sajtu stoji i da je za sve učesnike zasedanja Parlamentarne skupštine NATO, španski kraljevski par, kralj Felipe i kraljica Leticija, upriličio prijem u kraljevskoj palati tokom koga su se članovi naše delegacije susreli sa kraljem.

https://kossev.info/pristina-parlamentarna-skupstina-nato-a-odobrila-izvestaj-o-z-balkanu-srpska-delegacija-se-protivila/

 

O zasedanju u Madridu znatno opširnije se oglasila i kosovska skupština saopštenjem, navodeći da je parlamentarna skupština NATO-a odobrila izveštaj o Zapadnom Balkanu. U saopštenju se navodi da se ovom izveštaju usprotivio predstavnik srpske delegacije iz SNS-a, „tvrdeći da izveštaj sadrži neistine o Kosovu, jer ono nije država“, a da je šef delegacije iz Prištine, Driton Hiseni oenio da je Kosovo suverena država, proglašena 2008. godine i priznata od 117 zemalja sveta o da je nezavisnost potvrdio i međunarodni sud pravde. U saopštenju kosovske skupštine navodi se da nijedna priedba srpske delegacije nije prihvaćena.

Inače, u nacrtu izveštaja je navedeno i da bi NATO trebalo da razmotri jačanje svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu kako bi odvratio agresiju i nasilje u trenutku ekstremne međunarodne napetosti. Da treba poslati snažan signal da stabilnost regiona ostaje vitalni interes transatlantske zajednice i samog regiona i da Rusiji i njenim zastupnicima neće biti dozvoljeno da destabilizuju ovaj važan deo Evrope.

 

Nacrt izveštaja broji 30 strana, a sačinjen je na osnovu otvorenih i citiranih medijskih i javnih izvora. Navodi se i da je Kosovo jasno stavilo do znanja svoju želju da se pridruži NATO-u, ali zbog činjenice da četiri zemlje članice NATO-a nisu priznale Kosovo kao suverenu zemlju, razmatranje mogućeg članstva trenutno je isključeno.

Srbija je apostrofirana „kao dobar saradnik sa NATO alijansom“, ali da pravi problemi i dalje postoje jer su se „bivši pomoćnici Slobodana Miloševića vratili na vlast“. Takođe se ističe da će angažovanje SAD u regionu verovatno produbiti zbog, kako su naveli i,„ruske agresije na Ukrajinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari