"Srpska lista da podnese ostavke, gde su se sakrili?": GI Za Zubin Potok poručuje da su protesti na Severu Kosova završeni na "sraman način" 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Protesti građana na Severu Kosova su završeni na jedan sraman i ponižavajući način za sve ljude koji su učestvovali na njima i koji žive na ovim prostorima, ocenjuju iz GI „Za Zubin Potok“. Četiri dana nakon što su barikade uklonjene, a rukovodstvo Srpske liste se već isto toliko ne oglašava, postavljaju pitanje – gde su se sakrili oni koji su do juče govorili ‘Nema predaje – KM ostaje’.

Ova građanska inicijativa navodi da su građani verovali da će se barikadama izboriti za svoja osnovna ljudska prava.

„Međutim, ponovo su izigrani i prevareni“, ocenili su.

U saopštenju podsećaju na to da su barikade uklonjene, a samim tim i protesti završeni, nakon sastanka predstavnika Srpske liste sa srpskim predsednikom u Raški.

Podsećaju i na još jedan detalj – da se, uprkos tome što su barikade uklonjene u petak, još uvek nije oglašavalo rukovodstvo Srpske liste.

„Politički predstavnici okupljeni oko Srpske liste nisu se udostojili da izađu ispred naroda i kažu, sta je to dogovoreno sa predsednikom iza očiju javnosti“, naveli su.

Pitaju koji su naredni koraci, te zašto je rukovodstvo ove stranke pristalo da ukloni barikade i prekine proteste uprkos tome što, kako navode, ni jedan (ceo) zahtev nije ispunjen.

„Gde su se sada sakrili baš ti ‘srpskolistaši’ koji su do juče govorili ‘Nema predaje – KM ostaje’, šta će biti sa KM tablicama koje su bile i pokretač građanskog protesta, hoće li i one biti ‘uklonjene’?“, pitaju ujedno iz ove GI.

Traže odgovor i na pitanje šta će biti sa ljudima koji su u znak podrške napustili kosovske institucije.

„Hoće li zbog vas ostati bez posla ili ćete ih opet terati da se ponizno vraćaju u institucije?“, pitaju.

Ova građanska inicijativa je uputila zahtev članovima Srpske liste.

„Kao predstavnici građana pozivamo ih da ponesu političku odgovornost, da izađu u javnost i kao moralni čin podnesu ostavke, odnosno, budu ‘uklonjeni’ sa svih rukovodećih mesta za koja i dalje primaju po nekoliko plata, počevši od privremenih opštinskih organa, raznih direktorskih i upravnih funkcija, jer su svojom političkom nesposobnošću narod doveli u ovakvo stanje“, naglasili su iz GI „Zubin Potok“.

Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do petka bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Potvrda je stigla u četvrtak iz Raške, od predsednika, nakon sastanka sa Srbima sa barikada, dok se već sledećeg dana, tj. u petak, u popodnevnim satima i krenulo sa uklanjanjem.

GI „Za Zubin Potok“ je inicijativa koja je do izlaska Srba sa severa Kosova iz kosovskih institucija imala jednog odbornika u Skupštini opštine Zubin Potok, koji je tako bio jedini opozicioni odbornik na Severu Kosova. U pitanju je predsednik inicijative Milija Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari