Srpska lista neće pribeći bojkotu? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike većinski srpskih opština na severu Kosova za 19. maj jer je to trebalo davno da učini, budući da su gradonačelnici dali ostavke u novembru.

Da nije raspisao izbore, prekršio bi zakon, njegova odluka je tehnička, a ne politička, tvrde za Danas nezvanično predstavnici političkih krugova iz Prištine, demantujući tako tvrdnje Srpske liste da je to bila „Tačijeva provokacija“. Naši sagovornici i u Beogradu i u Prištini, kao i zapadne diplomate, tvrde da je „krajnje neizvesno“ da li će Srpska lista učestvovati na najavljenim izborima.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da će odluka o tome biti doneta posle današnjih konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Predsednici četiri opštine na severu Kosova – Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, iz redova Srpske liste, podneli su ostavke krajem novembra, nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Pojedini sagovornici Danasa tvrde i da se stiče utisak da je raspisivanje izbora bio „jednostran potez Prištine“, i da ukoliko Srpska lista pristane da učestvuje u toj „trci“, biće to jasan znak da je „Beograd naseo na igru Prištine“. S druge strane, ima i onih koji ne isključuju mogućnost da se radi o „dogovoru Beograda, Prištine i Zapada“.

„Srpska lista, koja je lojalna zvaničnom Beogradu, sada je u teškoj dilemi – ako ne učestvuju na izborima, kajaće se, ako ne učestvuju, podjednako će se kajati. Stoga, moguće je da konačna odluka o njihovom učešću ne bude doneta na današnjim konsultacijama sa Vučićem već pred sam rok za prijavu za učešće na izborima. Ako Srpska lista ne bude učestvovala, njihova mesta će zauzeti druge srpske stranke sa Kosova. U svakom slučaju, Zapad će uticati na Srpsku listu da izađe na izbore, kako se ne bi ponovo pravile paralelne strukture“, navode naši izvori iz diplomatskih krugova, koji podsećaju da su se lideri Srpske liste nedavno sastali sa ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom.

Igor Simić je za RTS istakao da Srpska lista „već duže vreme nema kontakte sa vlastima u Prištini, koje su podršku našli u svojim privatnim Srbima“.

– Odgovor Albanaca na jedinstvo Srba na KiM je pokušaj da pronađu one kojima je lični interes ispred nacionalnog i sa kojima je mnogo lakše ‘razgovarati’… Tačijeva odluka da raspiše izbore je još jedna provokacija, ali nismo iznenađeni posle svega što se desilo u poslednjih godinu dana Srbe na KiM malo šta može da iznenadi, izjavio je Simić.

Marko Jakšić, bivši odbornik Skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica, sa liste „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“, za naš list kaže da je raspisivanje izbora iznenadilo baš sve, što se moglo videti i iz izjave predsednice Centralne izborne komisije, naročito imajući u vidu da su ostavke gradonačelnika u decembru odbijene zbog formalnih nedostataka od strane Haradinajeve vlade, koji je ovu odluku pozdravio.

– Nezahvalno je bilo šta prognozirati u vezi s posledicama koje mogu da iz te odluke proisteknu jer to zavisi od mnogo promenljivih. Ključno će svakako biti za šta se opredelila Srpska lista, odnosno Aleksandar Vučić, posebno zbog roka od 45 dana za napuštanje institucija koji ističe za nekoliko dana. Ukoliko se oni odluče da učestvuju, verovatno sa novim kandidatima, jer je malo smešno da Rakić zamenjuje Rakića, koji je podneo ostavku, onda ćemo imati tradicionalno glasanje sa direktorima, dovlačenje ljudi autobusima iz ostalih krajeva Srbije, i sve oprobane sisteme krađe. Ako se odluče za bojkot, onda će se ponoviti razbijanje kutija iz 2013. i tada će svaki birač ili kandidat koji u tim okolnostima odluči da učestvuje biti i fizički ugrožen, što može izazvati incidente u danu izbora na Severu Kosova o kojima mnogi govore. Osim toga, u tom slučaju gradonačelnik je Albanac, što opet dodatno zaoštrava situaciju, objašnjava Jakšić.

Kako dodaje, kao neko ko pripada opoziciji, imajući u vidu da su svi kandidati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice iz redova srpskog naroda a da nisu bili ispred Srpske liste ubijeni, kao i način glasanja na svim izborima, i od strane međunarodne zajednice legalizovanu krađu, „smatram da bi bilo kakvo učešće na takvim nedemokratskim izborima bilo ravno samoubistvu“.

– Međunarodna zajednica je 2013. zarad procesa integracije na severu Kosova, dozvoljavajući napred pobrojano ubila i ono malo demokratije koja je postojala. Na njima je da obezbede fer i poštene izbore, kao i istinu o Oliverovom ubistvu, što je nerealno očekivati jer oni podržavaju finalne procese u dijalogu Beograda i Prištine, da bi eventualno brinuli o tome da neki novi kandidat za gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici može da strada, ili neki birač bude pretučen, zaključuje Jakšić.

Prijave do 18. aprila

Kako je preneo RTS, Centralna izborna komisija (Kosova) počela je organizaciju vanrednih izbora za opštine na severu. Izborna kampanja trajaće do 17. maja, a prijavljivanje za učešće počelo je juče i završava se 18. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari