Srpska lista o policiji u institucijama na Severu: Kurti pokazao da ne želi Srbe na Kosovu 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek istakao je da današnji upad u institucije Republike Srbije pokazao da Aljbin Kurti ne želi ni institucije Srbije, ni Zajednicu srpskih opština, a ni Srbe na Kosovu, posebno na severu.

„Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, pre svega sa severa“, podvukao je.

Elek je, na konferenciji za štampu, kazao da se ne radi o paralelnim institucijama, već institucijama Republike Srbije koje su okosnica za formiranje Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015.

„Kurti je pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, ZSO, ni Srbe na Kosovu i Metohji, posebno na severu“, naglasio je, prenosi Kosovo onlajn.

Elek je istakao da je situacija na severu alarmantna posle upada specijalne jedinice kosovske policije u sve objekte Republike Srbije.

Preneo je da je policija upala u privremene organe Kosovske Mitrovice, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, u halu sportova u Zubinom Potoku, u PIO Fond u Severnoj Mitrovici, u prostorije Kancelarije za KiM i Kosovsko-mitrovačkog okruga, JKP Zvečan.

Dodao je da je najgnusniji upad u Klinički centar, gde su pretresane kotlarnica i vešeraj.

„Ovog puta kao i mnogo puta do sada videli smo da nema pripadnika Euleksa i Kfora, stubova bezbednosti“, dodao je.

Policija je danas, nešto posle 17 sati, upala i u zgradu Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kojoj se nalazi i sediste Kosovsko-mitrovčkog okruga, te i prostorije Pokrajinskog PIO fonda. Specijalci su upali i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica.

U Leposaviću, policajci su upali u nekadašnju zgradu komiteta, u kojoj se nalazi Privremeni organ opštine Leposavić, Akademija strukovnih studija Kosovsko-metohijska, odsek Uroševac i Leposavić i Institut za srpski jezik i kulturu, gde su razvalili vrata koja su bila zaključana.

Kosovski specijalci upali su i u zgradu JSKP „Zvečan“ u kojoj se nalazi Privremeni organ te opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari