Srpska lista: Svečlja crta metu Rakiću, nema te pretnje koja će nas uplašiti 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Kurtija i Svečlju smatraćemo apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet, oglasila se večeras Srpska lista nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja optužio predsednika ove stranke da „u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade“.

„Srpska lista najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželjalja Svečlje koja dolazi svega nekoliko časova nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama“, poručili su večeras iz ove stranke, prenosi KoSSev.

Kažu da je Svečlja bez ikakvog dokaza uputio „najdirektnije pretnje legalnom i legitimnom političkom predstavniku najveće partije Srba na Kosovu i Metohiji“ .

Poručuju i da ovaj ministar u Kurtijevoj vladi rukovodi „naoružanim specijalcima, koji su do sada nebrojeno puta pokazali mržnju prema svemu što je srpsko“.

Iz ove stranke tvrde da su na barikadama Srbi – lekari, profesori, ugledni građani, žene, majke, sestre a ne kriminalci.

„Ali vi to ne razumete jer polazite od sebe, a kriminalac u poštenje ne veruje. Nije Rakić, već je Svečlja bio deo pokreta na čijim protestima su kamenovane zgrade institucija, paljena službena vozila, gađana zgrada Vlade u Prištini“, naglašavaju iz Srpske liste.

Kažu i da ne očekuju reakciju međunarodnih predstavnika, niti „procesuiranje Svečlje zbog lažnih optužbi koje je izrekao“.

Sa druge strane, Svečlji, Kurtiju i „njihovim mentorima“ poručuju da „nema te pretnje koja će uplašiti bilo kod člana Srpske liste“.

Takođe nema pretnje koja će ih, kako navode, sprečiti u nameri da se mirno i demokratski bore za prava i opstanak srpskog naroda.

Optužba Dželjalja Svečlje na račun Rakića da „u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade“, stigla je nakon što je predsednik Srpske liste u video obraćanju sa barikada u Rudaru, sa druge strane, optužio kosovskog premijera da „otvoreno predlaže ubijanje Srba“.

Reakcija je stigla nakon što je The Guardian preneo Kurtijevu izjavu – da Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari