Srpska lista zatražila da EU reaguje na Kosovu 1Foto: Vojin Radovanović

Predstavnici Srpske liste su danas na sastanku sa novim šefom kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini Aivom Oravom zahtevali veće angažovanje međunarodne zajednici, deeskalaciju situacije na severu, kao i konkretne akcije EU kojima bi se zaštitio srpski narod, saopštila je ta stranka.

„Ključ za probleme Srba leži u poštovanju prava našeg naroda, ali i potpisanih sporazuma čiji je garant upravo Evropska unija“, navodi se u saopštenju i dodaje da je na sastanku predočen „težak položaj srpskog naroda koji svakoga dana trpi represiju režima Aljbina Kurtija“, čiji je cilj progon srpskog naroda sa Kosova.

Navodeći da se institucionalno nasilje primenjuje i protiv srpske omladine, Srpska lista je ocenila da su „montirani politički postupci protiv viđenih Srba postali alat za maltretiranje i pritisak na čitavo srpsko društvo“.

Na sastanku je naglašeno da formiranje Zajednice srpskih opština kasni više od 11 godina, kao i da je Srpska lista zahtevala da EU zauzme jasan stav u osudi ponašanja režima u Prištini, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari