dačić i vučićFoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

Tenzija u najdugovečnijoj koaliciji SPS- JS, otvorila je pitanje da li će Jedinstvena Srbija biti najnovija stranka koja će kolektivno pristupiti naprednjacima, ili bar za početak postati njen verni spoljni satelit. To ne bi bilo ništa novo, ali bi Socijalističkoj partiji Srbije oduzelo i ono malo energije i samostalnosti koju još poseduje.

Sagovornici Danasa smatraju da je SNS suštinski već progutala i socijaliste, Zavetnike i Palminu Jedinstvenu Srbiju, Zdravu Srbiju, ali i sve one druge stranke koje nisu kolektivno pristupile naprednjacima, ali se godinama šlepaju na njihovoj izbornoj listi. One stranke, ili pokreti, koji navodno još postoje kao samostalni entiteti na papiru, zapravo, kako kažu naši sagovornici, nemaju ni elementarnu samostalnost.

Predstavljaju neku vrstu zombija koji nema volju, ni snage, ni hrabrosti za neku samostalnu akciju, pa čak ni saopštenje.

Prema tome, kako kažu naši sagovornici, eventualni ulazak Palmine stranke u „veliku porodicu naprednjaka “ značio bi možda samo ozvaničenje onoga što već postoji, mada ne na papiru.

Srpska napredna stranka suštinski je već "progutala" SPS i JS, ostaje samo da se to i ozvaniči 1
foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

*PUPS-ov prvi veliki transfer

Prvi veliki transfer u okrilje naprednjaka načinio je PUPS i to u trenutku kada su penzije smanjivane. Predsedništvo PUPS-a, naime 2016. godine donelo je odluku da napusti koaliciju sa socijalistima i zatražilo je razgovor sa tadašnjim premijerom i liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem. Mesecma unazad pupsovci su pumpali javnost o neraskidivosti koalicije sa socijalistima i Palmom.

A onda je Milan Krkobabić, lider PUPS-a kratko objasnio da je Vučić taj koji je pokazao najveću pažnju za potrebe penzionera i najveću posvećenost zajedničkim ciljevima.

„Stoga, prirodno je da težimo da jačamo saradnju sa njim i strankom koju vodi“, naveo je tada PUPS.  Nisu postali kolektvi članovi SNS, ali koletivni privezak jesu. Već osam godina ova stranka opstaje na listi SNS, zadovoljna jednim ministarskim mestom i naravno brojem poslanika, iako se on smanjuje u svakom izbornom ciklusu.

*Ničić tvrdio da je Vučić okupio najgore, pa onda kolektivno učlanio pokrer u SNS

Naredne 2017. godine naprednjacima je kolektivno pristupio Pokret za Krajinu “ Boška Ničića, koji je samo godinu dana ranije tvrdio da je Vučić oko sebe okupio sve najgore.

„“Nije Srbija šaka zobi da kljucate kako stignete uz pomoć Vučića i njegovih pomagača, koji su do juče bili u našim redovima. Hvala ti Vučiću što si sve ono što je najgore bilo u našim redovima, pokupio i okupio oko sebe”, tvrdio je Ničić, a onda je godinu dana kasnije saopštio da „oni koji su do juče bili politički protivnici, danas mogu biti saradnici“.

*Šapićev SPAS, spas pronašao u SNS

Sledeće veliko političko usisavanje dogodilo se 2021. godine kada je stranka SPAS Aleksandra Šapića kolektivno pristupila naprednjacima.

„Dobro došli u svoju stranku“, poručio je Vučić tada vrhu i članovima SPAS-a i samom Šapiću koga je promosivao u potpredsednika.

Šapić je nešto ranije na društvenim mrežama tvrdio – nikada sa SNS – navodeći da on svoju reč drži.

Poput Šapića i Dragan Jovanović, nekadašnji lider Bolje Srbije pokazao je da ne drži mnogo do svoje reči. Tukao se sa naprednjacima u Topoli, smenjivao ih, optuživao za ucenjivanje i kupovunu glasova, a onda je 2023. godine priznao da je imao sa SNS strašne sukobe, ali ne i sa Aleksandrom Vučić, koji svojom energijom Srbiju vuče napred.

Strašne sukobe sa naprednjacima imao je Milan Stamatović, lider Zdarve Srbije. Tvrdio je da su „„Vučići privatizovali institucije. U njihovim kampanjama učestvuju batinaši, koji su tukli našu decu i odbornike“, govorio je u maju 2017. Stamatović.

Optuživao je naprednjake da zaustavljaju proces razvoja Zlatibora i ne daju dozvolu za gradnju gondole, a onda je sve leglo na mesto i Stamatović je 2023. godine postao deo naprednjačke mašinerije.

*Palma korača Stamatovićevim stopama

Hoće li još jedan lokalni moćnik, Dragan Marković Palma, i njegova Jedinstvena Srbija, krenuti Stamatovićevim stopama biće poznato uskoro. Možda će Palma sa neke televizije koja ima nacionalnu pokrivenost, kako je sam najavio, uskoro saopštii.

Naprednjačko usisavanje još jedne stranke biće vest za jedno prepodne, ali suštinski ništa neće promeniti, obzirom da JS i sada radi po direktivi naprednjaka.

Srpska napredna stranka suštinski je već "progutala" SPS i JS, ostaje samo da se to i ozvaniči 2
Foto: Printscreen/Nova S

*Vukadinović: SNS rastao usisavajući delove političke scene

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže za Danas da se u mitu o SNS nepobedivosti (koji, kao i svaki mit, predstavlja donekle stilizovanu i nadograđenu realnost) često previđa to da je tokom svih ovih godina SNS rastao i održavao se na vlasti tako što je „usisavao“ i gutao čitave delove političke scene, stranke, pokrete, grupe i pojedince.

„Neke kroz koalicionu saradnju, neke faktički, neke neformalno, a neke bukvalno. Od Martinovića, Jovanova, Dubravke Filipovski, preko Boška Ničića, Goce Čomić i Aleksandra Šapića, do Stamatovića, Milice Stamenkovski ili Tanje Macure. Spisak je dug i nepotpun. Svi su oni u nekom trenutku, više ili manje doprineli naprednjačkoj moći, bilo na lokalu, bilo politički, bilo kadrovski, bilo medijski“, navodi Vukadinović.

On podseća da su neki uspeli da se popnu do vrha SNS hijerarhije, a mnogi su se utopili u lavirintima i lagumima naprednjačkih sistema moći.

„Posebno su zanimljivi – a i Vučiću očito primamljivi – slučajevi onih koji su pristupili „kolektivno“, sa svojim nekad minornim, ali nekad i prilično solidnim ili perspektivnim personalom i potencijalom (Šapić, Stamatović). U tom svetlu, iako lično u to ne verujem, ne bi bilo nezamislivo ako bi i Dragan Marković pošao tim putem – kao što je, siguran sam, već imao bezbroj prilika i što mu je verovatno nuđeno“, kaže sagovornik Danasa.

Napominje da je partnerstvo JS i SPS jedno od najdugovečnijih na srpskoj političkoj sceni.

„Palma i Ivica su zajedno prošli jako mnogo toga i mislim da se bez neke baš velike i egzistencijalne nužde ne bi međusobni rasturali. Ali takođe ni ustajali protiv Vučića i suprotstavljali mu se ukoliko on tako nešto ultimativno zatraži. No, čini mi se da je, bar u ovom trenutku, to više neka vrsta probnog balona i opipavanja pulsa sa više strana“, ocenjuje urednik NSPM.

Srpska napredna stranka suštinski je već "progutala" SPS i JS, ostaje samo da se to i ozvaniči 3
foto M.M./ATAImages

*Anđelković: Vučić je majstor da isisa sve životne sokove iz stranaka

Dragomir Anđelković, politički analitičar, nema dilemu i tvrdi da je SNS suštinski već progutao SPS, Zavetnike, JS i druge političke činioce koji kolaboriraju sa Vučićem.

„On je majstor da isisa sve životne sokove iz organizacija koje sa njim uđu u neku priču. Njihovo vođstvo korumpira i uceni, niže nivoe rukovodstva drži u stanju nade da će se i ono okoristiti i članstvo polako usisava u SNS“, ističe ovaj politički analitičar.

Dodaje da oni koji naprave pakt sa naprednjacima relativno brzo postaju prazne ljušture.

„A to da li će JS ili socijalisti posebno, ili zajedno Vučić inkorporirati u redove SNS-a, ili će ih još neko vreme sačuvati kao spoljne satelite, nema više nikakav značaj. Oni su politički zombiji koji nemaju volju i samim tim ni elementarnu samostalnost“, napominje naš sagovornik.

Sagovornici Danasa podsećaju da je vitalna energija ove koalicije, a pre svega socijalista odavno isisana i da već niz godina primenjuju strategiju „medved“.

„Kako naš narod kaže: kada sretneš medveda pravi se da si mrtav, dok ne ode. Jedini problem je u toj priči što SNS medved ne odlazi i što SPS nastavlja da se pravi mrtav, izbegavajući da naljuti Vučića“, kažu naši sagovornici i dodaju da nikoga neće potresti ukoliko se sutradan političke stranke SPS i JS , zajedno ili svaka zasebno utope u SNS.

Srpska napredna stranka suštinski je već "progutala" SPS i JS, ostaje samo da se to i ozvaniči 4
Foto: Print screen N1

*Vranić: SNS svoju permanentnu kampanju bazira na opštenarodnom pokretu

Sa druge strane, kako kaže Bojan Vranić, profesor na Fakultetu političkih nauka, podseća da se SNS odavno opredelila da svoju permanentnu kampanju bazira na opštenarodnom pokretu koji pokriva i leve i desne ideološke opcije. Napominje i da naprednjaci od 2012.godine ni na jedne izbore od nisu izašli sa samostalnom listom.

„Prednost takvih koalicija je što SNS lako može da promeni narativ, recimo od toga da su štednja i suficit u budžetu imperativ, do toga da se pronađe milijarda za neka ulaganja. Kada su ta pomeranja ekonomska, to je rizično po budžet, ali ne i po društvo. Problem je kada SNS usisivač pokupi neku zamršeno desnu opciju pa se zaglavi s politikama koje ni sam ne može da otpuši, kao što je prebliska saradnja s Rusijom, zabrana Evroprajda, i slični primeri koji ne idu u prilog politici balansiranja koju navodno vode“, zaključuje dr Bojan Vranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari