Iako je još dug put do konstituisanja novih vlasti u svim gradovima i opštinama u Srbiji, u onima u kojima je to obavljeno čini se da zadrtim neprijateljima DS i DSS nije teško da se udruže, pa tako i „bivšim” partnerima demokratama i URS, zatim socijalistima i Preokretu, naprednjacima i „regionima“, a tu su i Reformistička stranka, Dveri, manjinske zajednice i razne grupe građana.


Čak, u opštini Lučani prekršeno je „sveto“ pravilo DS da neće praviti koaliciju sa SNS na bilo kom nivou vlasti. Tamo vladajuću koaliciju čine maltene sve stranke – DS, SNS, SPS, Nova Srbija, DSS, URS i Preokret. Zanimljivo je i Trgovište, gde su vlast oformili DS, SPS i koalicija SNS-Reformistička stranka. Nakon samo dva dana od preuzimanja funkcije, zamenik predsednika opštine Trgovište Aleksandar Kolić (DS) podneo je ostavku, jer je to od njega zahtevala beogradska centrala stranke. Ipak, odbornici DS ostali su u vlasti.

„Šarene“ koalicije su u Aleksincu, gde su se udružili DSS, DS i PUPS-JS; u Blacama su DSS, URS, SPS i SNS, kao i u Trsteniku – URS, SNS, NS, SPS-PUPS. Interesantno će biti i u Irigu, gde su na vlasti LSV, DS, Preokret, PUPS-JS i URS. Demokratama ni u Lebanima nije bilo teško da lokalnu vlast formiraju sa DSS, URS i Udruženjem građana „Goran Janjić”. Većinu u Dimitrovgradu čine DS, SPS, Grupa građana „Pravda i solidarnost“ i Partija Bugara u Srbiji.

Kada je reč o prestonici, beogradsku vlast su formirali DS i koalicija SPS-PUPS-JS, kao i u prošlom mandatu, samo bez LDP i URS, koji nisu prešli cenzus.

Od 17 beogradskih opština, vlast je konstituisana na Savskom vencu, gde su u većini DS i koalicija oko socijalista, Zvezdari (DS, LDP, SPS), kao i Surčinu, u kome su nakon „teških pregovora” naprednjaci, socijalisti i URS preuzeli vlast. Koalicija koja će voditi Voždovac u narednom periodu je SNS, DSS i Nova Srbija. Vlast na Čukarici formirali su DS, DSS i SPS. Neizvesna situacija je i u Barajevu, gde je odbornik PUPS Radoje Davidović prešao u koaliciju sa DS, pa je zbog toga morao da se od nezadovoljnih meštana, koji su protestovali ispred njegove kuće, brani pucanjem iz pištolja u vazduh.

Od većih gradova, vlast je formirana još samo u Kragujevcu, takođe „šarena“ – tu su zajedno URS, SPS-PUPS-JS, Preokret i DSS, a za gradonačelnika je ponovo izabran Veroljub Stevanović. I u Pirotu je dominirao URS, koji je sa SPS-PUPS, DS i Grupom građana „Pirotski naprednjaci” konstituisao vlast. Na čelu Šapca do narednih izbora biće DS i URS, dok su u Loznici većinu formirali URS, SNS, SPS, SDPS i Grupa građana „Pokret za Loznicu”. Što se tiče Leskovca, u vladajućoj većini su koalicija DS-SPS, Narodna partija, DSS, Reformistička stranka i jedna odbornica koja je napustila URS. U Požarevcu većinu imaju demokrate, DSS i Srpski pokret obnove.

Zanimljivo je da je u Despotovcu apsolutnu većinu na izborima 6. maja dobila DS, sa 23 od ukupno 44 odbornička mesta. Još drastičniji je primer Surdulice, gde je vlast osvojio SPS, koji ima 27 od 35 odbornika. Nije iznenađenje što je u Jagodini većinu formirala koalicija SPS-JS-PUPS, s Draganom Markovićem Palmom na čelu, koja je na izborima osvojila preko 60 odsto glasova.

Od manjih opština, većina koju čine DS, SPS i SDPS Rasima Ljajića preuzela je vlast u Mionici, dok će lokalnu upravu u Žablju voditi koalicija DS, SPS-PUPS-JS i Liga socijaldemokrata Vojvodine. U Lapovu su se udružile demokrate, koalicija oko SPS i Grupa građana „Za život Lapova”, u kojoj se između ostalog nalazi i Pokret Dveri.

U Golupcu su se dogovorili DS, DSS i socijalisti, a u Beloj Palanci demokrate, SPS-PUPS-JS i Grupa građana „Koalicija za Belu Palanku“. U Bojniku su na vlasti SNS, URS i DSS, u Crnoj Travi DSS, naprednjaci i socijalisti, u Vlasotincima radikali, URS, SNS i Grupa građana „Privrednici Vlasotinaca”, dok su većinu u opštini Žitorađe formirali DS, SPS, JS i URS. Lokalna vlast sačinjena je i u Ljuboviji, a čine je socijalisti i naprednjaci.

Što se tiče situacije u Sandžaku, vlast su u Novom Pazaru konstituisali nekadašnji žestoki protivnici Sandžačka demokratska partija (Rasima Ljajića) i Stranka demokratske akcije (Sulejmana Ugljanina). Vladajuću većinu u Sjenici oformili su SDA, koalicija SDP-DS-LDP, URS i socijalisti. Ugljaninova SDA samostalno je na vlasti u Tutinu.

Situacija u Prijepolju i Priboju je neizvesna. Konstitutivna sednica SO Prijepolje prekinuta je juče, jer nije obezbeđena odbornička većina. U toj opštini SDP pokušava da formira vlast, a u igri su još SNS i Demokratska partija Sandžaka. U Priboju je bilo najava famozne velike koalicije demokrata i naprednjaka, ali nakon odluke Glavnog odbora DS o zabrani saradnje sa SNS, pregovori lokalnih odbora su momentalno prekinuti. U Novoj Varoši će konstitutivna sednica biti održana 25. juna, a najviše glasova je osvojila SNS, mada su koalicioni partneri još nepoznati.

Albanci i Srbi zajedno u Bujanovcu

Iako je Vlada Srbije insistirala na tome da se lokalni izbori na Kosovu i Metohiji ne održe, građani opštine Zvečan nisu poslušali taj apel. Većinu su formirali DSS, SRS, koalicija oko SPS i Srpsko nacionalno veće severnog KiM. Opoziciju će činiti sedam odbornika URS sa Stojankom Petković na čelu. Vlast je konstituisana i u Preševu, a čine je odbornici Demokratske partije Albanca, Grupa građana „Dr Ramiz Ljatifij” i Demokratska unija doline. Bujanovac će voditi Demokratska partija Nagipa Arifija, Grupa građana „Dr Stojanča Arsić” i koalicija DS-SPS-Grupa građana „Sveti apostol Pavle”.

Neizvesno u Nišu, Novom Sadu, Subotici…

Konstitutivna sednica Skupštine grada Užica održana je juče, ali još nije formirana većina. Od ukupnog broja osvojenih mandata, najviše ih ima lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić” (22), zatim lista „Pokrenimo Užice – Tomislav Nikolić” (16), koalicija oko SPS (11), zatim sa po sedam mandata URS i DSS, a Preokret četiri. Pregovori oko većine u Čačku nisu uspeli, jer su predstavnici Dveri nezadovoljni time što koalicija NS-DSS želi da neko iz njenih redova bude gradonačelnik. Što se tiče Niša, očekuje se da nova vlast bude formirana do kraja juna, a šanse da SPS i URS uđu u koaliciju s DS ili SNS su izjednačene. Konstitutivna sednica Skupštine grada Novog Sada zakazana je za 22. jun. Demokrate će imati 18 odbornika, LSV i SNS po 15, SPS-PUPS-JS-SDPS sedam, Romska demokratska partija šest, radikali, Dveri i DSS po pet odbornika, a SVM i NOPO po jednog. Neizvesno je i u Subotici, gde SVM i DS pokušavaju da se dogovore o zajedničkoj vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari