Posle posmatračko-navijačkog statusa na Olimpijskim igrama u Londonu, novoustoličeni državni vrh Srbije – ne istovremeno, ali ponovo u kompletnom sastavu – imaće u sledećih mesec dana svoju prvu prezentaciju na velikoj međunarodnoj sceni u Njujorku.

Predsednik vlade Ivica Dačić učestvovaće danas u radu redovne sednice Saveta bezbednosti posvećene problemu Kosova, što već godinama predstavlja praksu izvršnog tela svetske organizacije u nastojanjima da se dođe do rešenja za krizu evidentiranu kao „potencijalno najveći bezbednosni evropski problem posle Drugog svetskog rata“.

Takođe u Njujorku (u utorak, 25. septembra) počeće 67. redovno godišnje zasedanje Generalne skupštine UN, koje je, inače, u našoj javnosti već dobilo posebnu dimenziju nedavnim izborom doskorašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića za operativnog predsedavajućeg tog skupa u sledećih godinu dana. Početak novog ciklusa rada OUN obuhvatiće, po tradiciji, i učešće velikog broj šefova država ili vlada 192 države iz sastava svetske organizacije, među kojima će se nalaziti – kako nam je iz Njujorka nezvanično najavljeno – i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kao što je uobičajeno, predsednik SAD Barak Obama otvoriće u ime zemlje domaćina predstojeće devetomesečno zasedanje svetske asambleje, s tim što zasad još nema konačne informacije o redosledu istupanja u generalnoj debati šefova ostalih delegacija, uključujući predsednika Srbije. Nezvanično, pak, saznaje se da je Jeremić (u svojstvu glavnog ceremonijal-majstora tog skupa) već poprilično angažovan na obezbeđivanju Nikolićevog što nižeg rednog broja u debati za koju je predviđeno da potraje do 5. oktobra… O tom, međutim, potom.

A kad je reč o današnjoj „kosovskoj“ sednici Saveta bezbednosti, u Sekretarijatu UN je, kako se saznaje, primljena kao nimalo neočekivana informacija iz Beograda da će našu delegaciju na tom skupu predvoditi novi premijer Ivica Dačić (u pratećem obrazloženju dostavljenom Njujorku, uzgred budi rečeno, ostalo je nepomenuto i njegovo dodatno ministarsko zaduženje u Vladi Srbije). Predstavnik za štampu Saveta bezbednosti – a na osnovu prethodne zvanične informacije Beograda – ranije je obavestio akreditovane izveštače iz UN da će na današnjoj sednici o poziciji Srbije prema Kosovu prvi put govoriti novi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. Dodatna informacija o dolasku Dačića i Tačija prosleđena im je, pod „hitno“, tek prošlog vikenda.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun proveo je prošlog meseca nedelju dana u poseti državama našeg dela Balkana (najviše vremena u Beogradu i Prištini) i u izveštaju za današnju sednicu Saveta bezbednosti ponovio je svoje tadašnje zadovoljstvo „konkretnim rezultatima“ započetog dijaloga dveju strana. On će danas, kako nam je najavljeno, snažno insistirati na neodložnoj realizaciji tih sporazuma predstavnika srpske i albanske strane, kao i na njihovom „neodložnom nastavljanju, proširenju i intenziviranju“.

Za tu intervenciju čelnika svetske organizacije dodatno će biti iskorišćeni boravak u Njujorku i učešće u radu SB srpskog premijera Dačića i predsednika vlade samoproklamovane Republike Kosovo Hašima Tačija. Prema najavi s lica mesta, Ban Ki Mun će od njih dvojice “energično zatražiti“ da Beograd i Priština „budu konstruktivni u prevazilaženju postojećih teškoća u primeni dogovora postignutih u nedavnom dijalogu dveju strana“.

Tim povodom, kako nam je rečeno – uz zahtev za neodložnim nastavljanjem i jačanjem uspostavljenih kontakata (u čemu ima podršku svih 15 članova SB) – on će ponoviti i svoju završnu poruku sa julske posete našem regionu da će „i te kako biti potrebno snažno vođstvo i vizija kad se bude razgovaralo o složenijim pitanjima u narednoj fazi dijaloga o Kosovu“.

Cvetkovićeva „sačekuša“

Na subotnju informaciju o odlasku Dačića u Njujork tokom vikenda promptno je reagovao doskorašnji premijer Mirko Cvetković. U kraćem saopštenju on je podsetio javnost da se – tokom svog proteklog četvorogodišnjeg mandata – nije tako mešao u taj deo međunarodnih aktivnosti resornog ministra Vuka Jeremića. Naravno, nesporno je i verodostojno to Cvetkovićevo podsećanje vezano za njegove (ne)odlaske u Njujork na sednice SB ili GS UN. Ali, da bi ono bilo i kompletno, uputno je podsetiti da se, povremenim „uskakanjem“ i u taj njujorški sektor međunarodnih obaveza i aktivnosti naše zemlje, umesto njega (čiji je to bio posao, kao premijera) veoma bavio njegov partijski šef, bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari