Predsednik Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije i njen poslanik u privremenoj skupštini Kosova Slaviša Petković, izjavio je juče za naš list, da srpske predstavnike u privremenim kosovskim institucijama niko ne obaveštava o planovima i pripremama za najavljeno jednostrano proglašenje nezavisnosti KIM, ali da je gotovo izvesno da će 17.

Predsednik Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije i njen poslanik u privremenoj skupštini Kosova Slaviša Petković, izjavio je juče za naš list, da srpske predstavnike u privremenim kosovskim institucijama niko ne obaveštava o planovima i pripremama za najavljeno jednostrano proglašenje nezavisnosti KIM, ali da je gotovo izvesno da će 17. februara biti usvojena deklaracija o namerama za proglašenje nezavisnosti Pokrajine“.
– Time se stvara mogućnost da se na savetu ministara EU otvori put za dolazak misije EU na KIM, a SAD daje vreme da izvrši pritisak na druge države da početkom marta priznaju nezavisnost KIM – kaže Petković.

Uputstva za zapadne ambasade u Beogradu i OEBS u Prištini

– Kako Danas nezvanično saznaje, sve ambasade država članica EU u Srbiji dobile su od svojih vlada i ministarstava spoljnih poslova instrukcije o ponašanju i načinu rada njihovih službenika u slučaju proglašenja nezavisnosti KIM. Isti izvori tvrde da je za tu „varijantu“ Ambasada SAD u Srbiji spremila detaljan plan evakuacije. Uprava Misije OEBS u očekivanju da u „najskorijoj budućnosti bude proglašena deklaracija o nezavisnosti Kosova, što će kao glavni događaj u istoriji kosovskih Albanaca biti slavljeno naveliko“, još prošle nedelje upozorila je svoje službenike na ponašanje u takvoj situaciji. U preporukama, u koje je Danas imao uvid, ističe se da je OEBS „neutralan po pitanju statusa Kosova“, ali da će zbog bezbednosti i sigurnosti, između ostalog, dan proglašenja deklaracije o nezavisnosti Kosova biće neradan za zaposlene u Misiji. Za one koji se zateknu van Pokrajine, biće obezbeđene informacije za najbezbedniji povratak. Planirana je i varijanta potpune evakuacije Misije, ukoliko prilike to budu zahtevale, kao i rezervni planovi u slučaju prekida rada telefonske mreže.

Prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha ditore, najavio je juče da bi početkom ove sedmice, na poziv Fatmira Sejdiua, predsednika Kosova, trebalo da se sastanu politički lideri kosovskih Albanaca kako bi pripremili tekst deklaracije nezavisnosti Kosova. Na tom sastanku kod Sejdiua, piše Koha, biće kosovski premijer Hašim Tači, predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići i lideri opozicije Nedžat Daci, Bedžet Pacoli i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi. Isti izvor navodi da se deklaracija priprema u koordinaciji sa inostranim diplomatima, čije države imaju misiju na Kosovu.
Kohe piše da bi, osim proglašenja nezavisnosti, deklaracija trebalo da sadrži i podršku Prištine za dolazak misije EU na KIM, obavezu za sprovođenje plana specijalnog predstavnika UN Martija Ahtisarija i poštovanje prava manjina u Pokrajini. Dokument bi trebalo da sadrži 12 tačaka, koje će se oslanjati na Ahtisarijev predlog rešenja budućeg statusa KIM. Kako se nezvanično najavljuje, u tekst deklaracije biće i uvrštena i tačka „ustavne deklaracije“ albanskih poslanika kosovske skupštine iz 1990. nezavisnosti KIM, koja je prethodila „kačaničkom ustavu“.
Prema rasporedu koji najavljuju prištinski mediji, Predsedništvo Skupštine Kosova trebalo bi da se sastane 13. februara, kako bi odredilo datum održavanja i dnevni red za narednu sednicu parlamenta. U medijskim izveštajima koji se pozivaju na neimenovane diplomatske izvore, pominje se 17. februar, mada u visokim evropskim diplomatskim krugovima taj datum nije do kraja izvestan.
U Predsedništvu i Skupštini Kosova juče nije bilo moguće potvrditi ove vesti. Na sajtu kosovskog parlamenta za 13. februar najavljene su samo sednice Odbora za evropske integracije i Odbora za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije.
Boban Stanković, ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova iz redova Samostalne liberalne stranke, objašnjava za Danas da „srpski poslanici i ministri apsolutno ne učestvuju u pripremama za nezavisnost KIM, na čemu se ubrzano radi“. Stanković kaže da će Skupština Kosova usvojiti „deklaraciju o namerama, a ne o proglašenju nezavisnosti“ i da premijer Tači zna da će „poslanici i ministri SLS glasati protiv“.
U SLS, kaže Stanković, još nisu doneli odluku da li će predstavnici ove stranke napustiti kosovske institucije u slučaju usvajanja deklaracije u Skupštine Kosova. Upitan da li je SLS, u slučaju da ostane u institucijama, spremna da bude „alibi“ Prištine da je imala Srbe u institucijama koje su pozvale misiju EU i proglasile nezavisnost, Stanković kaže da „SLS s tim nema nikakve veze“ i da „što se tiče misije EU ne sluša niti Vladu Srbije, niti može da spreči dolazak misije“.
Slaviša Petković je potvrdio juče ranije izjave da će SDS KIM napustiti kosovski parlament u slučaju proglašenja nezavisnosti. On tvrdi da „SDS KIM neće dozvoliti apsolutno nikome, pa ni kosovskom parlamentu da je natera da krši međunarodno pravo, Povelju UN i Rezoluciju 1244, tako što će dati doprinos proglašenju nezavisnosti Kosova“.
– Još je na snazi Rezolucija 1244, SB nije doneo nikakvu odluku. Za nas je obavezajuća samo odluka SB i nikoga više, pa ni EU, niti bilo koga drugog – ističe Petković.
Portparol DSS Andreja Mladenović ocenio je juče da će „ukoliko kosovski premijer Hašim Tači pod starateljstvom SAD i EU proglasi nezavisnost Kosova, to biti velika sramota Evrope koja je dopustila da se u samom njenom srcu, protivno povelji UN, pravi lažna država“. Prema njegovim rečima, sva odgovornost za „velike i dugoročne posledice stvaranja ove lažne države“ pada na SAD, EU i Tačija. On je kritikovao EU zato što je „proteklih dana nuđenjem olakšica Srbiju pokušala da učini saučesnikom i dobije opravdanje za ovo nečuveno pravno nasilje“, podsetivši da je „Evropa doživela veliko poniženje kada je 1938. pristala na Minhenski sporazum kojim je Hitlerova Nemačka otela deo teritorije Češke“, prenosi Beta.
Tokom vikenda Vojislav Koštunica, premijer Srbije, izjavio je da Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost KIM u vidu nekog potpisanog sporazuma sa EU. On je ocenio da je odlukom da pošalje misiju za sprovođenje jednostrane nezavisnosti KIM, EU krivotvorila Rezoluciju 1244 SB UN koja izričito garantuje poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije. Pod snažnim pritiskom SAD, naglašava Koštunica, Evropa u slučaju Srbije gazi temeljne principe na kojima ona sama počiva. A. R. – J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari