Srpski nacionalni savet: Protest državnim institucijama CG, nisu ispunjene obaveze 1Zastva Crne Gore Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Srpski nacinalni savet uputio je danas oštar protest državnim institucijama Crne Gore zbog „povećanog pritiska i diskriminacije srpskog naroda“ i „ne ispunjavanja pristiglih zakonskih obaveza“.

Protest je upućen Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore, poslaničkim klubovima, resornim institucijama i skupštinskim odborima.

Ta asocijacija je saopštila da je to uradjeno „nakon višemesečnog, očigledno neuspešnog, preuzimanja vlasti od strane parlamentarne većine i novoformirane Vlade u Crnoj Gori“.

Kao neispunjavanje pristiglih zakonskih obaveza navedeno je uredjenje biračkog spiska kroz izmenu zakona o registrima prebivališta i boravišta, zakazivanje Popisa stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori, koji je u ovoj godini zakonski predvidjen i uredjenje izbornog zakonodavstva.

„Sve navedene obaveze neophodno je da Vlada i Skupština Crne Gore usvoje u najkraćem roku u skladu sa pozitivnom pravnom regulativom i u skladu sa interesima svih gradjana Crne Gore“, navedno je u saopštenju.

Posebno je važno, kako je naglašeno, da se u okviru reforme izbornog zakonodastva definiše status i ravnopravnost relativno većinskog srpskog naroda, bilo u skladu sa važećim Ustavom, ili kroz njegovu promenu.

Srpski nacionalni savet „ne prihvata zapostavljanje srpskog naroda u Crnoj Gori kroz lažnu gradjansku profilaciju kakvu želi nametnuti odlazeća vlast uz podršku manjinskih naroda, a sve u funkciji njegovog dugogodišnjeg obespravljivanja i asimilacije“.

„Pozivamo političke predstavnike srpskog naroda da i po cenu novih izbora ne prihvate ni jedno zakonsko rešenje koje srpski narod dovodi u podredjeni i neravnopravan položaj. U protivnom ozbiljno će narušiti poverenje u svom biračkom telu“, poručio je Srpski nacinalni savet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari