Srpski pokret Dveri u Subotici: Oružani sukob između migranata rezultat politike lokalne vlasti 1 fMigranti u Subotici, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

“Oružani sukob između migranata koji se desio u šumi na Makovoj Sedmici je na žalost samo rezultat politike ove vlasti. Vlast koja još uvek žmuri na nekontrolisano kretanje migranata jedina je odgovorna za posledice takve politike”, smatraju u Srpskom pokretu Dveri u Subotici.

Oni smatraju da je policija radila svoj posao, “onemogućila bi postojanje tih kriminalnih grupa koje su najvećim delom formirane od kriminalaca sa Bliskog istoka”.

“Tada ne bi prebrojavali ranjene i mrtve migrante, blokirali prilaze subotičkim šumama, širili strah među našim građanima”, ocenjuju Dveri.

Navode da su smešne izjave gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, ali i svih ostalih aktera ove vlasti.

“Bakić optužuje građane da su se previše približili migrantima. Umesto optužbe građana mogao je zahtevati da se policija odgovornije ponaša prema svojim građanima. Da se kretanje migranata stavi pod kontrolu policije, da prihvatni centri budu jedino mesto gde su smešteni migranti, osobe bez ikakvih dokumenata, da se ne dešava da roditelji moraju svoju decu da prate i sačekuju prilikom večernjeg izlaska, brinući se za njihovu bezbednost, jer je naš grad postao nebezbedan”, ocenjuju.

Dveri napominju da migranti poseduju oružje i da je to već odavno poznata činjenica policiji.

“Već par meseci su dolazile informacije da na pojedinim lokacijama u subotičkim šumama ima zakopanog automatskog oružja, a policija je to sve znala, a opet ništa po tom pitanju nije učinila”, upozoravaju Dveri.

Podsećaju da je jedino objašnjenje da su pojedini funkcioneri u policiji u dosluhu sa kriminalcima sa Bliskog istoka, što potvrđuju i istraživanja novinara BIRN-a.

Dveri u Subotici su zatražili da se subotička policijska uprava stavi pod neku vrstu prinudne uprave, da se ispitaju sva saznanja i svi umešani u nezakonite radnje sudski procesuiraju.

“Policija je imala saznanja o posedovanju naoružanja od strane migranata a ništa nisu učinili da se ono oduzme i spreči njegova upotreba, kao što se mogao sprečiti oružani sukob od juče”, smatraju u ovoj stranci.

Dodaju da ovde nije reč da li građani Subotice imaju empatiju prema migrantima ili ne, već o veoma narušenom sistemu bezbednosti za koji je zadužena policija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari