U organizaciji Međunarodne nevladine organizacije za inkluzivno upravljanje i konstruktivan dijalog CIG i Ministarstva spoljnih Švajcarske u Beču je iza „zatvorenih vrata“ održan dvodnevni okrugli sto predstavnika vlasti i parlamentarnih stranaka u Srbiji, nevladinih organizacija i kosovskih Srba.


Razgovarano je o održivosti srpske zajednice na KiM, sadašnjim izazovima i mogućnim rešenjima, političkom vođstvu kosovskih Srba i njihovoj političkoj strategiji. Sličan „srpsko-srpski“ okrugli sto vlasti u Beogradu i kosovskih Srba, održan je i krajem marta 2009. u organizaciji američkog instituta Projekat za etničke odnose (PER).

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Vlade Srbije, izjavio je za Danas da je „sastanak u Beču održan u osetljivom trenutku i da je baš zato bilo važno čuti šta muči Srbe u Pokrajini, posebno one koji žive južno od Ibra i zbog aktuelnih događaja imaju jako osećanje neizvesnosti“. Na pitanje da li ovakvi „srpsko-srpski“ razgovori uz pomoć posrednika omogućavaju susrete srpskih zvaničnika sa predstavnicima Srba koji učestvuju u radu institucija samoproglašene kosovske države, Ivanović odgovara da ovakvi neformalni sastanci ne predstavljaju kršenje politike Vlade Srbije, ali smatra da bi „Beograd morao pod hitno da reši pitanje kontakata sa Srbima iz kosovskih institucija“.

Kako Danas nezvanično saznaje, na skupu, osim Ivanovića, učestvovali su i Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, funkcioner LDP Vesna Pešić, novinar iz Čaglavice i član RRA Živojin Rakočević, predstavnici SLS koja učestvuje u radu kosovskih institucija, predsednik SPOT Momčilo Trajković, direktor NVO Evropski pokret Srba Rada Trajković, kao i predstavnici organizatora. Pozivu na ovaj sastanak u Beču nisu se odazvali savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministri Goran Bogdanović i Ivica Dačić (Dačić skupu uputio pismo), Damjan Krnjević iz Ministarstva spoljnih poslova, funkcioneri DS, SPS, SPO, DSS, SDU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari