Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da su SRS i koalicije okupljene oko Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije usvojili principe za koaliciju u Beogradu.
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, naveo te principe – briga o svim Beograđanima, ubrzani ravnomerni razvoj i izgradnja saobraćajne infrastrukture, efikasno upravljanje komunalnim sistemima, javnost u radu javnih komunalnih preduzeća, borba protiv korupcije i izgradnja socijalnih i neprofitnih stanova.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da su SRS i koalicije okupljene oko Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije usvojili principe za koaliciju u Beogradu.
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, naveo te principe – briga o svim Beograđanima, ubrzani ravnomerni razvoj i izgradnja saobraćajne infrastrukture, efikasno upravljanje komunalnim sistemima, javnost u radu javnih komunalnih preduzeća, borba protiv korupcije i izgradnja socijalnih i neprofitnih stanova. Prema njegovim rečima, nastaviće se razgovori o konkretnim pitanjima i kadrovskim rešenjima.

Borba za gradsku skupštinu

Lista Za evropski Beograd osvojila je na izborima za odbornike Skupštine Beograda 39,20 odsto glasova, odnosno 45 odborničkih mesta od ukupno 110. Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić ima 40 mandata (35,01 odsto), Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Vojislav Koštunica 12 mandata (11,12 odsto), Liberalno-demokratska partija – Čedomir Jovanović ostvarila je pravo na sedam mandata (6,91 odsto), Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija sa šest mandata (5,22 odsto glasova). Odbornici novog saziva skupštine Beograda odlučiće ko će biti novi gradonačelnik prestonice budući da, prema novom Zakonu o glavnom gradu, njega bira gradski parlament. Za većinu u skupštini grada Beograda, koja sada umesto 90 ima 110 odbornika, potrebno je 56 mandata. Od konstituisanja skupštine grada Beograda, u roku od mesec dana trebalo bi izabrati njene izvršne organe, a to znači gradonačelnika i gradsko veće.

Predstavnici SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS izjavili su da se ti dogovori ne odnose na republički nivo, odnosno da se razgovara isključivo o formiranju vlasti u Beogradu i nisu želeli da komentarišu da li će se ovi pregovori odraziti na pregovore o budućoj vladi, koji se intenzivno vode.

Evropa nema alternativu: Nećemo Vučića za gradonačelnika

Na konferenciji za novinare je umalo došlo do incidenta kada je predstavnik pokreta Evropa nema alternativu Srećko Šekeljić Vučiću rekao da „nikada neće postati gradonačelnik Beograda, jer Beograđani to neće dopustiti i da će, ako bude bilo potrebno, organizovati i demonstracije“. Vučić mu je poručio da bi mogao da ga izbaci iz sale da to hoće, ali da ne želi i rekao mu da „ne plaši građane Đilasovim demonstracijama“. Prema Šekeljićevim rečima namera njegovog jučerašnjeg istupa je bila da „pokaže da postoje građani koji se ne slažu s ovakvom kombinatorikom“ i da se Vučić u dva navrata kao ministar informisanja i kao direktor hale Pinki pokazao kao izuzetno loše rešenje.

– Ovakvi paktovi koji se sklapaju iza zatvorenih vrata načiniće veliku štetu Beogradu u svakom smislu – naglasio je Šekeljić.

Ispred hotela „Holidej in“ podmladak SRS-a pozdravljao je Aleksandra Vučića ovacijama dok su predstavnici pokreta Evropa nema alternativu protestovali zbog najave formiranja koalicije SRS, DSS i SPS. Oni su istakli transparent na kojem je pisalo „Ne damo ti Beograd“.

– Odlučili smo da formiramo koaliciju koja će biti stabilna i na lokalnom i na državnom nivou – istakao je portparol DSS Andreja Mladenović i dodao da ovih šest stanaka, ima većinu u gradskom parlamentu i da razgovora s predstavnicima Demokratske stranke nije bilo.
On je još naveo da su dogovoreni okviri rada buduće gradske vlasti koji će omogućiti da grad funkcioniše dobro i da svi Beograđani budu zadovoljni. Rekao je i da je pregovore vodio kandidat za gradonačelnika Aleksandar Popović, ali da je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje konferenciji za novinare.
Šef Izbornog štaba SPS-a za Beograd Aleksandar Antić je kazao da su predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS tu da bi pokazali političku volju i spremnost da s radikalima i DSS-om formiraju vlast u Beogradu.
I Antić je istakao da se nastavljaju razgovori o timu koji će voditi Beograd i negirao da su pregovori još jedan vid pritiska na koaliciju Za evropsku Srbiju i Borisa Tadića. Predstavnik PUPS-a Jovan Krkobabić je naveo da su dogovori tih stranaka počeli veoma ozbiljno, ali je ocenio da oni neće biti ni brzi ni laki, a da će ta stranka insistirati na socijalnoj pravdi i borbi protiv protiv siromaštva.
– Proteći će nekoliko nedelja, ako ne i meseci, dok ne bude postignut dogovor o koaliciji na gradskom nivou – ocenio je juče v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, komentarišući najave o postignutom koalicionom dogovoru radikala i socijalista za gradske organe vlasti.
On je uobičajenim nazvao komplikovanje dogovora „naročito kad se s principa pređe na kadrovska pitanja“. Kako je naveo, on ne vodi nikakve pregovore i čeka da ga odborničke grupe obaveste o eventualnim koalicionim dogovorima.
– Kako to kod nas obično biva, dogovori se postižu pri kraju isteka roka. Prvo očekujem konačne rezultate izbora, onda ću uz konsultacije sa šefovima odborničkih grupa sazvati konstitutivnu sednicu Skupštine grada i tek tada će se znati ko će biti gradonačelnik – istakao je on.
Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je juče, pre sastanka Predsedništva stranke, da su razgovori o koaliciji sa DSS-NS počeli i da bi principi, koji su predloženi socijalistima trebalo da pretrpe određene promene u oblasti socijalne pravde. Dačić je novinarima rekao da će socijalisti prvo pregovarati sa DSS, a da je inicijator pregovora lider DSS-a Vojislav Koštunica.
Na gradskom nivou se, kako je rekao Dačić, takođe pregovara i nije došlo do konačnog dogovora ni o budućem gradonačelniku, ni o kadrovskim rešenjima.
Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže za Danas da je očigledno SPS odlučila da s radikalima ide na gradskom nivou, a da će verovatno sa DS-om ići na državnom. Na pitanje koliko mu se čine ozbiljnim razgovori DSS, SPS i SRS i da li ovim SPS sebi diže cenu za ozbiljnije pregovore sa DS, Nikolić smatra da su u SPS-u vrlo pragmatični i da idu tamo gde im je „nešto dobro ponuđeno“.
– Prema tome, ovde su nešto dobili, a možda će im ponuditi nešto vrlo značajno i na republičkom nivou. Nikolić je svojevremeno govorio o Dačiću kao premijeru. Ali videćemo, pregovori su još u toku, teško je reći šta će biti konačni rezultati – ističe Nikolić.
Liberalno-demokratska partija je u svom saopštenju ocenila da su „oni koji su Beograd rušili pre nepuna tri meseca, danas – sve ljubazno i nevino se osmehujući – predočili Beograđanima da su postigli dogovor oko preuzimanja gradske uprave. LDP se oštro protivi da političke snage prošlosti, preuzmu u ovoj zemlji bilo šta, a pogotovu sudbinu Beograđana, u svoje ruke“. Ta stranka je pozvala sve demokratske snage u zemlji da se usprotive antievropskim snagama. „LDP neće se zadržati samo na rečima – ukoliko se ovi i ovakvi pregovori nastave, pozvaćemo sve svoje članove i simpatizere, kao i sve one koji su na ovim izborima većinski glasali za Evropu i demokratiju, sve koji se zaista osećaju stanovnicima jednog evropskog grada, da demonstracijama sprečimo jednu neprincipijelnu i nazadnu koaliciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari