Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić izjavio je juče da situacija na severu Kosova treba da se rešava u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.


„Rešenje koje nudi SRS je da se čitava rasprava vrati u parlament, da organi države preduzmu mere da bi zaštitili svakog građanina na severu Kosova i Metohije i da se traži rešenje u UN“, naveo je Mirčić na konferenciji za novinare. On je rekao da Srbima koji žive na severu KiM „preostaje da koriste najjači adut – da pregovore i dogovore privedu kraju, ali uz poštovanje rezolucije 1244“.

Mirčić je ocenio da aktuelna vlast vodi „pogubnu politiku“ kada je reč o Kosovu i dodao da ta politika ima alternativu u „pametnoj politici koja bi se vodila sa ciljem“. „Ta politika bi bila smišljena, i strogo bi se pridržavala Ustava ove države i svih međunarodnih normi koji su potpisane u Savetu bezbednosti i UN“, rekao je Mirčić, i napomenuo da se SRS protivi predlogu sporazuma koji „nameću KFOR i Hašim Tači“.

Prema njegovim rečima, svi stanovnici severnog Kosova su „jedinstveni u stavu“ da poslednji događaji predstavljaju početak priznavanja nezavisnosti Kosova. Srbima se, smatra on, „pričaju različite priče“ koje, kako je rekao, imaju za cilj da sva odgovornost za buduće događaje na Kosovu padne na opštine sa severa pokrajine. „Da li je to model koji režim planira da primeni na opštine Preševo i Bujanovac, i da li će te opštine možda donositi odluke o suverenitetu i integritetu dela teritorije“, upitao je Mirčić.

Funkcioner SRS i general Božidar Delić istakao je da je ključno to što „Euleks, Unmik i Kfor nikada nisu bili statusno neutralni“. Delić je kazao da su srpski pregovarači na severu Kosova bili „apsolutno neuspešni“. Kako je rekao, ako Srbija ne podrži Srbe sa severa Kosova i ako Kfor bude upravljao „sve srpske enklave će biti ugašene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari