Šef tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić rekao je juče da je Vojislav Šešelj apsolutni svetski rekorder po vremenu provedenom u pritvoru Haškog tribunala, bez prvostepene presude i ocenio da je to posledica političkog pritiska koji se vrši na taj sud.


Krasić je, na konferenciji za novinare SRS, istakao da je Šešelj osam godina u pritvoru u Ševeningenu, „što znači da je njemu pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku prekršeno bar četiri do pet puta, a to nije zabeleženo u istoriji pravosuđa. „Radi se o kvazipravosudnoj instituciji. Tužilaštvo proizvoljno podiže optužnice, nameće se krivica srpskom narodu da bi se omogućilo antisrpskim i NATO snagama da dovrše prljav posao koji su započeli u Srbiji i kako bi omogućili da zavlada potpuno beznađe i besperspektivnost“, rekao je Krasić.

On je podsetio da je prvobitna strategija predviđala da sve prvostepene presude u Haškom tribunalu budu donete do kraja 2008. godine, a drugostepene do kraja 2010, ali da se još sa sigurnošću ne može reći kada će biti kraj suđenja Šešelju. Krasić je dodao da se rad Haškog tribunala produžava u nedogled, „jer su sudije i tužioci tog suda veoma dobro plaćeni, pa im odgovara da na tim dužnostima ostanu što duže“. „I ovu godinu završavamo i narednu počinjemo istom rečenicom: Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja“, istakao je Krasić na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare radikala, posvećenoj radu Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari