Srušen zid u Mitrovici 1Foto:RTK

U severnoj Kosovskoj Mitrovici uklonjen je potporni zid, koji će prema planu uređenja, biti zamenjen novom konstrukcijom. Na terenu su bila dva bagera a sve je proteklo mirno.

Odbornici skupštine opštine Severna Mitrovica podržali su jednoglasno novi plan za uređenje prostora sa severne strane mosta. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je na vanrednoj sednici skupštine opštine da će potporni zid koji se nalazi u blizini mosta biti pomeren i uvučen dva metra prema pešačkoj zoni.

On je rekao da je to ono što je dogovoreno još 8. decembra i da će taj redizajnirani deo nove strukture biti u stvari zaštita pešačke zone u ulici Kralja Petra kako niko ne bi vozilom mogao da uđe u pešačku zonu. Rakić je naglasio da građani nemaju razloga za strah i paniku.

Evo kako bi nakon planiranog uređenja to trebalo da izgleda

Srušen zid u Mitrovici 2

Rušenju zida prisustvovala je specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova,
koja je ocenila da je to dobar znak koji pokazuje da obe strane mogu da dođu do dogovora kada postoji politička želja.

Nadam se da će sa istom političkom mudrošću rešavati nove probleme sa kojima će se susretati u bliskoj budućnosti i koje ćemo u saradnji sa međunarodnom zajednicom podržavati,
istakla je Apostolova.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, ona je dodala i da se raduje razgovorima o „Zajednici srpskih opština“ i da se nada da će biti u istom duhu kao što je i ovaj problem rešen.

Nadam se dobrom rezultatu. Takođe bih želela da pohvalim napore mog kolege Amerikanca i drugih eksperata međunarodne zajednice kako bi se izbegli bezbednosni problem, istakla je Apostolova.

Premijer Kosova Isa Mustafa je na konferenciji za novinare, nakon rušenja zida, rekao da će se preostali deo trga izgraditi u skladu sa zakonima i planovima.

„Sve što smo uradili jeste rešavanje jednog unutrašnjeg problema putem unutrašnjih vlasti uz međunarodnu podršku. Nismo se takmičili snagom, nismo manifestovali populizam ni folklorizam. Mislim da su prevladale vrednosti i demokratsko ponašanje. Opština je delovala na osnovu sporazuma“, izjavio je Mustafa.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, naveo je u pisanom saopštenju, da „dogovor u vezi sa uređenjem okoline u neposrednoj blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici doprinosi miru i bezbednosti građana. To je, kako je naveo Jeftić u saopštenju, pomoglo spuštanju tenzija i otvorilo vrata nastavku razgovora o svim nerešenim pitanjima.

Mogerini:Lideri regiona pokazali hrabrost i viziju

Lideri regiona pokazali su hrabrost i viziju rušenjem zidova i okretanjem izgradnji mostova, a to je u duhu briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopštila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, posle rušenja zida u Kosovskoj Mitrovici.

Konstruktivna posvećenost koju smo videli u protekla dva sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu danas daje rezultate, saopštila je Mogerini.

Ona je ocenila da su najvažnija pitanja u vezi sa ponovnim otvaranjem mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranjem Ulice kralja Petra Prvog u pešačku zonu uspešno rešena u Prištini, što će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju.

Naglasila je da će uspešna primena dogovora koristiti građanima i severne i južne Mitrovice.

Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra Prvog u pešačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu, piše u saopštenju.

Prema njenim rečima, napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je više nego ikad najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane u regionu, kao i u njihovom napredovanju ka EU.

Mogerini je u saopštenju navela da se raduje nastavku dijaloga u Briselu sa njihovim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari