SSP: „Aj dođe vreme, život se okrene” Dragan Jovanović od ljutog protivnika do vatrenog pobornika rudarenja u Topoli 1Foto: Z. S. M.

 

Iz opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Topola istču kako i koliko se promenio stav tamošnjeg političara Dragana Jovanovića o rudarenju za samo nekoliko godina, od vremena kada je bio opozcija do danas kada je član i narodni poslanik SNS-a.

Iz OO SSP Topola podećaju na izjavu Dragana Jovanovića kao tadašnjeg opozcionara vladajućem SNS 29. maja 2021. godine kada je pokretao proteste na Rudniku zbog najavljenih geoloških istraživanja:

– Da nije bilo Topole i slobode Topole od ove naprednjačke vlasti ne bi ovde na Rudniku ni znali šta vam spremaju. Ta dozvola je izdata i kod vas podrazumeva sve oko Ljiga i Ostrvice, sam Rudnik, deo ka Majdanu, dole ka Boljkovcima, Jarmenovcima…, uzbunjivao je tada javnost i medije, između ostalih i Danas, opozcioni Dragan Jovanović, tada još uvek član „Bolje Srbije”.

Deset dana ranije, 19. maja, te 2021. godine je novinaru Danasa na obroncima Rudnika iznad Topole ne bez uzbuđenja izjavio:

– Iskreno, to nas je sve zaprepastilo. Tek pre desetak dana uspeli smo da „oslobodimo” Topolu od vlasti SNS-a i slučajno smo saznali da su ova istraživanja već odobrena. Zaprepastilo nas je i da predsednici susednih opština Gornji Milanovac i Ljig ćute ikao ovo istraživanje mnogo više obuhvata njihove atare nego samu Topolu, rekao je Jovanović.

Po njemu ovo je bila „bolna tema” jer ju je lokalno stanovništvo „već jednom prošlo” odbranivši 2014. godine susedni Lipovac gde su pokušavali da rade slična istraživanja nikla.

– Mnogi kažu da istraživanja nisu opasna. Ali, kada sam pogledao ovaj dokument, u njemu je predviđeno da se izvade hiljade i hiljade kubika zemlje. Pa, zar neko može da poveruje da kada bi se tolika zemlja iskopala da bi ovaj prelepi kraj bi ostao identičan i kao „nepromenjen” i „neoštećen”. Kako gospoda iz ministarstva i firme „Dunav Minerals” to zamišljaju. Pa, nama su tu i izvorišta pitke vode a Jarmenovačka reka pijaćom vodom snabdeva čitavu našu opštinu, upozoravao je Jovanović „onomad” na potencijalne opasnosti i zagađenja od rudarske delatnosti.

Al, što kaže ona narodna pesma „dođe vreme, živote se okrene” pa sada Dragan Jovanović ali ne kao opozicionar već u vlasti, kao narodni poslanik SNS-a i predsednik Skupštine opštine Topola revidira svoj stav:

– Mi imamo na Rudniku rudnik olova i cinka koji tamo postoji nekoliko stotina godina, gde se eksploatiše bakar, olovo i cink i tu imamo podzemni kop sa železničkom mrežom koji pokazuje da rudarenje i zaštita životne sredine mogu da idu zajedno ruku pod ruku. Jarmenovci su 60.-ih godina prošlog veka bili najzdravije mesto za život, citiraju njegove reči iz topolskog SSP-a izrečene na zasedanju Narodne skupštine pre dva dana, 25. septembra.

Zbog toga se iz SSP Topola pitaju „da li gospodin Jovanović uopšte ima jasan stav prema rudarenju ili mu ga je ’dodelila’ Srpska napredna stranka kada je postao njen član?

– Izađite pred građane Topole i ponovite sve ono što ste rekli o rudarenju na današnjoj sednici Skupštine jer ste se na početku izlaganja pohvalili kako ste birani u opštini Topola sa Vašim imenom i prezimenom tako da Vam to neće predstavljati nikakav problem, za kraj zaključuje Dragana Marinković, predsednica opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Topola priču o ovom nesvakidašnjem ekološko-političkom konvertitstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari