SSP: Beogradski budžet velikih rezova – manje novca za obrazovanje, kulturu, zaštitu životne sredine 1

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je da je budžet grada Beograda koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Beograda – „budžet velikih rezova“.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Srpska napredna stranka (SNS) u kampanji obećala tri mosta i dva tunela, ali da ništa od toga nije u budžetu, već su projekti pomereni za narednu godinu. Mitrović je istakao da je razvojni deo budžeta smanjen za 16 milijardi dinara, te da je u budžetu 3,2 milijarde manje za zaštitu životne sredine, 1,5 milijardi manje za obrazovanje i 1,3 milijarde manje za kulturu.

„Nema ni novca za izgradnju ustanova kulture. Za Pozorište ‘Boško Buha’ od planiranih 480 miliona dinara za rekonstrukciju, predviđeno je svega 253 mliona dinara i završetak je prebačen za 2025. godinu“, rekao je Mitrović. Prema njegovim rečima, u budžetu nema socijalne komponente, nema izgradnje predškolskih ustanova a novac je sa 1,3 milijarde dinara na 231 milion dinara.

Predstavnik stranke Srbija centar (Srce) Boško Šindić rekao je da je Beograd bankrotirao i da su prihodi u budžetu manji nego rashodi i da se zbog toga novavac često iz budžeta Republike prebacuje u gradski budžet. „U ovom trenutku budžetom Beograda upravljaju Vojislav Šešelj i Aleksandar Vulin koji su koalicioni partneri SNS u Beogradu“, rekao je Šindić.

On je dodao da je budžet samo forma koja mora da se ispuni i da se samo stiče utisak da postoji pravna država, a da u stvarnosti tako projektovani budžet niti obavezuje vlast, niti postoji odgovornost nosilaca javnih funkcija za trošenje tih sredstava, niti postoji adekvatna kontrola.

Šindić je rekao da je više od 10 milijardi, odnosno oko sedam odsto budžeta, predviđeno za otplatu kamata i dugova koje je napravila SNS, te da je izdvojen 191 miliona za projekat „povećanje procenta muškaraca koji prisustvuju radionicama za reciklažu“, a 145 miliona za kanalizaciju u Kumodražu.

Potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac rekla je da je za 11 godina vlasti SNS potrošio 12 milijardi evra i da niko zbog toga ne živi bolje. „I ono malo projekata koje su završili, uradili su tako da večito moraju da se rade ponovo i popravljaju“, rekla je Gođevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari