SSP: Da li su se igrači na Evropskom prvenstvu u košarci za juniore otrovali hranom u hotelu u kojem Grad Niš organizuje brojne događaje? 1Foto: FIBA

Stranka slobode i pravde upitala je danas da li je tačno da su se igrači na Evropskom prvenstvu u košarci za juniore otrovali hranom u hotelu “Tami rezidens” u kojem su bili smešteni, a u kojem Grad Niš organizuje brojne događaje.

“Da li je tačno da se trovanje desilo u hotelu ‘Tami Rezidens’ gde su košarkaši bili smešteni? Koliko je novca od Grada do sada dobio taj hotel, budući da znamo da se gotovo sve u organizaciji grada dešava upravo u tom hotelu, a da su najčešći gosti najviši gradski zvaničnici? Da li je sanitarna inspekcija izašla na teren, da li su uzeti uzorci sa radnih površina i od radnika?”, navela je SSP u saopštenju.

U niškoj SSP su podsetili da tačan uzrok stomačne virusne infekcije i dijagnoza još nisu utvrđeni, ali da je izvesno da su “svi pogođeni timovi smešteni u istom hotelu”.

Oni su naveli da su gradski zvaničnici još u maju ove godine izjavili da je Niš spreman da dočeka učesnike Evropskog prvenstva u košarci za juniore.

“Ako smo se spremali i ovako dočekali košarkaše, kako bi sve izgledalo da se nismo spremali?”, upitali su oni.

Grad Niš je, inače, domaćin FIBA prvenstva Evrope za košarkaše do 18 godina koje se održava od 22. do 30. jula u halama u Sportskom centru “Čair” i Osnovnoj školi “Miroslav Antić”.

Univerzitetski klinički centar Niš danas je saopštio da se jedan punoletni igrač koji učestvuje na Evropskom prvenstvu u košarci za juniore nalazi se na Klinici za infektivne bolesti zbog simptoma trovanja hranom.

U niškom UKC su dodali da se niškoj Dečijoj klinici javio i jedan maloletni igrač Danske reprezentacije, ali da nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je početkom sedmice da su se igrači i članovi delegacija iz šest reprezentacija koji se takmiče na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina koje se održava u Nišu obratili lekarima zbog virusne infekcije.

Članovima ekipe iz Grčke, Finske, Litvanije, Slovenije, Španije i Turske, koji su odseli u istom hotelu, pružena je medicinska pomoć, ali nije objavljeno šta je uzrok njihovih zdravstvenih problema.

“Virusna infekcija” igrača, međutim, nije bio jedini problem na ovom prvenstvu.

Tokom prve večeri Evropskog prvenstva meč između Italije i Grčke je bio u prekidu duže od 40 minuta jer je prokišnjavao hale ”Čair” zbog jakog nevremena koje je pogodilo Niš.

Iste večeri su se mladi košarkaši Poljske i Turske, koji su igrali meč u hali škole “Miroslav Antić”, koja je takođe prokišnjavala i imala problem sa klimatizacijom i kondenzacijom, poslednja četiri minuta samo dobacivali loptom, kako ne bi rizikovali povrede na klizavom parketu, kojih je inače bilo.

Čelnici FIBA su saopštili da će njeno odeljenje istražiti zašto zvaničnici nisu prekinuli tu utakmicu zbog nepovoljnih uslova u hali.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari