SSP Novi Sad: Koncesionari podzemnih garaža probili rokove izgradnje, a Grad budžet 1Foto: SSP

Rokovi za završetak radova na podzemnim garažama u Ulici Modene i kod „Banovine”, odavno su probijeni, baš kao i budžet, kažu iz novosadskog odbora Stranke slobode i pravde i pitaju hoće li vlast odgovarati za štetu nanetu Gradu i da li će izvođač platiti penale za nepoštovanje rokova, ali i šta zaista piše u ugovoru o koncesiji?

Sve su to pitanja, kako kažu iz SSP, na koja već drugu godinu građani Novog Sada ne dobijaju odgovore.

Kako podsećaju, „ova dva ogromna kratera u gradskom jezgru i astronomski troškovi, tek su polovina ambicioznog projekta“, jer je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao ugovor o koncesiji za izgradnju čak četiri podzemne garaže u centru.

– Ako se setimo da je planirano da se zbog garaže ispod Riblje pijace pomera ceo plato, jasno je da ova vlast uvek bira komplikovanije i skuplje rešenje, jer to otvara prostor za malverzacije. Tako je, na primer, Grad preuzeo na sebe obavezu da pripremi teren za gradnju garaže u Ulici Modene, što je Novi Sad koštalo preko 380 miliona dinara, baš kao što će i nakon završetka izgradnje urediti površinu iznad garaže po ceni od 780 miliona dinara. To je ukupno duplo više od 520 miliona dinara, koliko je investitora koštala sama izgradnja – kaže se u saopštenju.

Koliko nastavljaju, Grad ima obavezu da u okolini garaže ukine 100 parking mesta, a ukoliko garaža bude popunjena manje od 55 procenata, koncesionar zadržava pravo da traži od Grada da ukine još parking mesta.

– Kao da sve ovo nije dovoljno apsurdno, Grad počinje sa naplatom prihoda od koncesije nakon 16 godina (dakle od 2040. godine) i to svega 10 odsto od cene karte. Novi Sad odavno nije imao ovako štetočinsku vlast, a da naprednjaci, izgleda, imaju veoma ozbiljan problem s podzemnim garažama, najbolje govori činjenica da će se tačka o garaži u Šafarikovoj ulici u petak naći pred odbornicima iz starog saziva Gradske skupštine. Šta to pokušavaju da sakriju od odbornika opozicije i Novosađana – pitaju iz SSP.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari