SSP: Odlučićemo o izborima zajedno sa NS i strankama sa kojima smo na terenu 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Još nije doneta odluku o izlasku na izbore i o tome kako da sprovede kontrolu glasanja i rezultata, tek na kraju će doći red na to koje će nestranačke ličnosti biti kandidovane. Iz saopštenja SSP proizilazi da je ovo odgovor političke opozicije na pisanje Nove.rs i izjave Bože Prelevića da je neformalna grupa Skupština slobodne Srbije opoziciji poslala predlog sporazuma o nastupu na izborima, uključujući i podelu mesta na kandidatskim listama. Odluku o učestvovanju na izborima Stranka slobode i pravde doneće zajedno sa strankama čiji su članovi, kao i mi, svaki dan na terenu, navodi se u saopštenju SSP.

“Svaki dan razgovaraju sa ljudima, bore se i od strane režima snose brutalne posledice svoje borbe. Sa Demokratskom strankom, Narodnom strankom, Pokretom slobodnih građana i Pokretom za preokret razgovoramo ne samo o tome da li izaći ili ne izaći, već i o tome kako u slučaju izlaska sačuvati glasove, sprečiti krađu na biračkim mestim i posebno kako obezbediti da se volja naroda poštuje.

Kada to završimo bićemo u prilici da razgovaramo i sa nestranačkim ličnostima koje bi eventualno želele da budu na listama za gradske i parlamentarne izbore”, navodi se u saopštenju SSP.

Da je Skupština slobodne Srbije uputila predlog podele kvota vodećim opozicionim partijama, Stranci slobode i pravde, Narodnoj stranci i Demokratskoj stranci za predstojeće izbore, objavila je Nova.rs.

Prenosimo deo tog teksta:

„U dokumentu pod nazivom “Dogovor 4”, pored toga što se predlaže način raspodele mandata, objašnjeno je i ko bi trebalo da budu kandidati za predsednika i gradonačelnika Beograda.

Iz SSS smatraju da bi ovaj dokument morao da bude usaglašen do 15. novembra, a potpisnici bi se, prema njemu, postavili sebi sledeće ciljeve: Osvajanje minimum 25 odsto glasova na beogradskim izborima, 20 odsto na parlamentarnim i ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

U dokumentu se predlaže da se buduća vlast u Beogradu oroči na 24 meseca, kao i na republičkom nivou, dok se ne sprovedu reforme koje bi omogućile slobodno javno informisanje i organizovanje fer i poštenih izbora.

Komentarišući dokument koji je upućen predstavnicima opozicionih stranaka, član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević za “Novu” kaže da je njihova ponuda važi u slučaju da su lideri stranaka spremni da stave na stranu lične interese.

– Mi smo predložili da lideri stranaka ne mogu biti ni na jednoj izbornoj listi, kako bi se otvorila mogućnost pobede na sledećim izborima. U predlogu stoju jasno ograničeni mandat novih vlasti na 24 meseca i šta se konkretno mora uraditi u prvih 100 i 200 dana. Naveli smo koja regulatorna tela moraju da budu promenjena kredibilnim ljudima, objašnjava Prelević.

Sagovornik dodaje da je njihov predlog da kandidati za predsednika i nosilac liste za beogradske izbore budu ljudi iz kruga uglednih, kredibilnih, nekompromitovanih nestranačkih ličnosti”, piše Nova.rs

Sagovornici Danasa ovako su prokomentarisali sporazum za opoziciju koji je sastavila Skupština slobodne Srbije, kao i predlog kvota vodećim opozicionim strankama za raspodelu mandata:

Boban Stojanović, politički analitičar:

Predlog mi deluje razumno. Ako sam ja dobro razumeo, oni idu na „1-1-1“ za tri glavne stranke tog bloka. Sad, svaka stranka od tih ima neke partnere koje vuče i oni mogu njima da razdele druga mesta. Sa te strane mi je ta raspodela „o-kej“. Ne znam da li već imaju nekakav sporazum sa tom grupacijom stranaka. Jedino oko ciljeva, mislim da su previše blago postavljeni. Ali, sa druge strane, možda su i realni. To je, ako se ne varam, 25 posto na beogradskim izborima i 20 na parlamentarnim. To su prognoze koje govore o tome da se vlast neće promeniti i da su to izbori sa unapred poznatim pobednikom. Ne vidim kako sad uz to može da ide i zahtev vezan za predsedničke izbore, jer je potpuno nelogično i neracionalno to postaviti kao neki zadatak. A onda druge stvari o oročenom mandatu na dve godine i slično, ne znam da li se iko tu nada da postoji šansa da se na nacionalnom nivou bilo šta promeni. Treba podržati bilo kakav novi pokušaj ukrupnjavanja opozicije i u tom smeru i vidim to pismo.

Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike:

Činjenica da su se oko ideje zajedničkog nastupa opozicije na izborima angažovale i nestranačke organizacije uliva optimizam, jer su u ovom procesu jedinstven pristup i sve dobronamerne sugestije dragocene. Pored opozicionih stranaka imamo i značajne političke pokrete čija se snaga i potencijal takođe uvažavaju predlogom Skupštine slobodne Srbije i smatram to dobrim pristupom, kao i predlog za oročenje mandata na dve godine. Personalna rešenja za sve opozicione kandidate mogu biti i zasigurno će biti izazov u narednom periodu, jer svi znamo kakvu torturu i tretman doživljava bilo ko ko se javno ističe kao opozicionar i govori protiv vlasti. Smatram da je svaki pojedinac koji je spreman da se žrtvuje u tom smislu od izuzetne vrednosti za čitavu opoziciju, bio član neke stranke, pokreta ili ne.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar:

Mandati treba da se raspodele tako da budu izbalansirani interesi svih potencijalnih učesnika na toj listi. Tu treba biti vrlo obazriv, mislim da je za opoziciju sazrelo vreme da se ipak pojavi u više kolona i da se stranke grupišu po nekom ideološko-vrednosnom ključu. Zamisao koja postoji od devedesetih godina – da se pravi jedinstven opozicioni front prema vlasti – u ovom trenutku je nerealistična i mislim da bi insistiranje na tome potrošilo veliko vreme i energiju. Još jedna stvar koja bi neminovno morala da bude dotaknuta tim dokumentom jeste da se mnoge stranke opozicije bore za slično izborno telo pa bi u sporazumu verovatno trebalo da postoji neka klauzula koja bi rivalstvo definisala kao takmičenje, a ne borbu za istrebljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari