SSP optužuje gradsku vlast da planira "betonizaciju Šodroša", iz SNS-a im odgovaraju da prestanu da lažu 1Foto: R. B.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde poručio je u najnovijem saopštenju da aktuelna novosadska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem „mora biti pametnija od jednokratne koristi“, te da mora „raditi u interesu građana“, optužujući čelnike grada da planiraju „betonizaciju Šodroša“.

U saopštenju, koje potpisuje Marica Puškaš iz resornog odbora za ekologiju, navodi se da, umesto da se Šodroš zaštiti višim stepenom pa čak i proširi kako bi imao veći uticaj na grad, „Vučevićevi poslušnici će izglasati njegovo zalivanje betonom“, te da će zbog „mrvica investitorskog kolača“, građani nepovratno izgubiti još jedan vredan prostor.

Iz te opozicione stranke napomenuli su da je Novi Sad „odavno prestao da bude prijatan za stanovanje, a uništavanje preostalih oaza samo će doprineti daljem pogoršanju kvaliteta vazduha i srozavanju kvaliteta života“.

„Novosađani se duže od godinu dana bore protiv odluke gradske vlasti da Šodroš – jedan od retkih preostalih kutaka prirode – pretvore u građevinski prostor. Betonizacija ovog močvarnog staništa pod trećim stepenom zaštite, gotovo je sasvim izvesna jer je predviđena i Generalnim urbanističkim planom, koji samo što nije ozvaničen. I pored više protesta, građanskih inicijativa i peticija, gradske vlasti ne odustaju od izmena GUP-a, niti im pada na pamet da na javnim raspravama makar saslušaju građane“, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

U odgovoru koji dolazi iz Srpske napredne stranke navodi se da su te optužbe „samo jedna u nizu laži predstavnika opozicionih stranaka i lažnih ekologa pred izbore na kojima ne mogu da se nadaju ničemu osim ubedljivom porazu“.

„Zbog ovakvih i sličnih plasiranih gluposti i javnost, gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu ozbiljno razmišlja da o tome formira komisiju za izbor najmaštovitije laži novosadske opozicije“, navodi se u odgovoru iz vladajuće stranke.

U odbrani gradskih vlasti, naprednjaci su istakli da se ne namerava betonizacija Šodroša, kao i da se planira zadržavanje 55 hektara zaštićenog područja na Kameničkoj adi, što bi ukupno iznosilo 145 hektara zelenila.

„Pripadnike opozicionih stranaka i novokomponovane ekologe podsećamo da su nedavno održane tri javne rasprave na SPENS-u na kojima su svi građani mogli da se uvere u sve ono što se planira, kako na području oko Dunava, tako i na celoj teritoriji Novog Sada“, zaključuje se u odgovoru iz SNS-a.

Više informacija iv ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari