SSP Subotica: Vlast samo obećava, piše i plaća turističke projekte 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

“Gradska vlast u Subotici samo obećava, piše i plaća turističke projekte, bez konkretnog pomaka u razvoju turizma. Uz to, cene projekata su prenaduvane, a da većina nikada nije realizovana”, navode u Gradskom odboru Stranke slobode i pravde u Subotici (SSP).

Povodom nedavnog usvajanja odluke o izradi Programa razvoja turizma za period 2023-2025. godine, ocenjuju da je realnih ideja za razvoj turizma bilo i ranije, da su se pisali projekti, vršile analize, pravile studije, radio se jednom i prerađivao drugi put Master plan Palića, “ali da većinu tih ideja nije imao ko da sprovede”.

Dodaju da se razvojem i promovisanjem turizma u Subotici i na Paliću bave Turistička organizacija grada Subotice i Park Palić, ali da se “njihove aktivnosti i rezultati ne vide, osim u delimičnom sprovođenju projekta akva parka na Paliću, kao i u dezinformisanju javnosti o tome”.

“Sada, pored navedene dve institucije, u igru ulazi i treća – Panonreg, koja je zadužena za izradu novog Programa razvoja turizma. Pošto dobar i savremen strateški plan razvoja turizma Subotice i Palića ne postoji, svakako je neophodna njegova izrada. Važno pitanje je, ne samo ko će ga izraditi, nego i na koji način će on biti realizovan”, smatraju u SSP-u.

Kako ističu, postoji i jedan primer projekta sa malim budžetom koji je doprineo turističkoj ponudi Palića – table postavljene u čast Lajoša Vermeša, ali se “većinom sprovode samo kratkoročni planovi u predizbornoj kampanji, sve dok SNS-SVM koalicija ne dobije i taj jedan glas viška na izborima”.

Prema mišljenju članova ove stranke, Subotica i Palić su već nekoliko godina unazad razdvajane kao dve zasebne turističke celine koje ne mogu turistički da deluju samostalno.

“Da li zbog toga što nije postojala kvalitetna dugoročna vizija razvoja turizma ili zbog toga što se već pomenuta dva glavna turistička privredna stuba grada koriste kao partijski plenovi koalicionih partnera u lokalnoj vlasti”, ocenjuju u SSP-u.

Oni smatraju da bi trebalo uložiti u adaptaciju i modernizaciju postojećih osnovnih kapaciteta, izgradnju novih turističkih sadržaja i standardizaciju usluge.

“Takođe, ohrabruje izrada novog Programa i očekujemo da će proces odabira eksperata biti transparentan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je, uz manjak stručnog kadra u pomenutim institucijama, većina prethodnih planova bila i ostala samo slovo na papiru, sa velikom cenom koštanja, uz nepostojanje političke volje da se planovi sprovedu”, napominju u SSP-u.

Prema njihovom mišljenju, sve dok grad ne bude zainteresovan za izradu realne, dugoročne strategije razvoja turizma za Suboticu i Palić, koju će uraditi stručna lica, “dotle će građani Subotice i Palića svečano aplaudirati postavljanju kanti za smeće u predizbornoj kampanji”.

U SSP-u najavljuju da će učestvovati u najavljenoj javnoj raspavi i da će ukazati na dobre i loše strane ovog projekta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari